Ontwikkelpaden in de praktijk: medewerker wordt kennisreiziger

Ontwikkelpaden geven medewerkers richting, en maken het makkelijker om eigen regie te nemen over hun ontwikkeling. Dit praktijkvoorbeeld laat zien hoe deze aanpak medewerkers stimuleert en inspireert om te blijven leren.

Samenwerking Smart Makers Academy en AWVN

Tim van der Voord is programmamanager bij de Smart Makers Academy. “Met de Smart Makers Academy kiezen we er bewust voor om de industrie ondersteunen door bestaand aanbod te structureren en op toegankelijke wijze te ontsluiten. Hiervoor hebben we samen met AWVN de Tiptrack-app verder ontwikkeld om onze metrolijnenaanpak vorm te geven. Voor de inhoud maken we gebruik van bestaande aanbieders van cursusmateriaal, zoals opleiders en de Smart Industry Fieldlabs. Dit project is mede mogelijk gemaakt met subsidie vanuit A+O Metalektro, het opleidingsfonds van en voor metalektrobedrijven.”

Ontwikkelpaden stimuleren een leven lang leren

Ravo produceert, als onderdeel van de internationale Fayat group, jaarlijks zo’n 650 veegmachines die worden ingezet voor het schoonvegen van straten. Innovatie staat bij het bedrijf hoog in het vaandel. De digitalisering biedt kansen, maar omdat er zoveel ontwikkelingen tegelijk zijn, wordt het voor bedrijven – en individuele medewerkers – steeds lastiger om door de bomen het bos te zien en de juiste keuzes te maken. Wel is duidelijk dat het cruciaal is dat medewerkers zich blijven ontwikkelen. Ravo gebruikt hiervoor de metrolijnenaanpak van de Smart Makers Academy.

Hoe weet je wat je wilt leren, als je ergens het bestaan nog niet van weet?
HR-manager Jacqueline Hussaarts, Ravo

Bij Ravo vinden ze een leven lang leren belangrijk. HR-manager Jacqueline Hussaarts ondervond de waarde daarvan zelf in haar eigen loopbaan. Begonnen als administratief medewerker, klom ze via leren en werken op tot HR-manager. Nu wil ze haar collega’s dezelfde kansen bieden. “Onze medewerkers blijven graag op de hoogte van de laatste technologische ontwikkelingen in hun vakgebied. Ze staan dan ook open voor cursussen. Wat ze precies willen volgen, kunnen ze niet altijd goed benoemen. Want hoe weet je wat je wilt leren, als je ergens het bestaan nog niet van weet? De Smart Makers Academy geeft onze medewerkers de kans om zich te laten informeren, inspireren en motiveren.”

“De metrolijnenaanpak van de Smart Makers Academy biedt onze medewerkers de mogelijkheid om op een laagdrempelige manier kennis te maken met verschillende nieuwe technologieën en ontwikkelingen. De vormgeving van de metrolijnen en de stations zorgt ervoor dat medewerkers snel overzicht krijgen in welke innovaties er allemaal spelen, en wat je kunt leren. De bijbehorende app fungeert als een soort gids, die overzicht biedt in technische opleidingen.”

Medewerkers worden kennisreizigers

Tim van der Voord legt uit hoe deze aanpak werkt. “De Smart Makers Academy biedt overzicht en structuur door zowel ontwikkelingen rond een thema als cursorisch aanbod in beeld te brengen. We maken hierbij gebruik van de metafoor metrolijnen, waarbij je als kennisreiziger verschillende bestemmingen kunt aandoen en gebruik kunt maken van een route binnen een bepaald kennisgebied. Bijvoorbeeld ‘Smart maintenance’ of ‘Werken met slimme technologie’. Op de metrolijn word je meegenomen langs verschillende kennisstations, waar je bijvoorbeeld een workshop of inspiratiesessie kunt volgen.”

ontwikkelpaden

Ontwikkelpaden geven richting aan ontwikkeling medewerkers

Steven Hubeek, product owner van Tiptrack, onderschrijft de voordelen van deze aanpak. “Voor Tiptrack is het mooie van de samenwerking met Smart Makers Academy dat deze een heel andere ontwikkelmethode voor de medewerker realiseert. De werkgever stelt relevante vakinhoudelijke ontwikkelpaden op, die medewerkers richting geven. Op deze manier kan de werkgever relevante suggesties geven voor ontwikkeling, met een combinatie van vakbekwaamheid en bredere duurzame inzetbaarheid.”

“Zo kunnen medewerkers makkelijker de regie nemen over hun duurzame inzetbaarheid. Ze hebben inzicht in wat ze voor hun ontwikkeling kunnen doen en kunnen zelf keuzes maken. Vervolgens wordt er bij de verschillende stations additioneel ontwikkelaanbod gepresenteerd, veelal ook op soft skills en bredere vaardigheden dan alleen vakbekwaamheid.”

Richting geven stimuleert eigen regie

Hans Jongmans, business consultant bij Tiptrack, herkent de noodzaak om medewerkers richting te geven. “De ervaring leert dat veel mensen het lastig vinden om te vinden wat bij hen past, omdat er zoveel ontwikkelaanbod op de markt is. Of ze vinden het lastig om voor ogen te krijgen waar ze zich naartoe kunnen ontwikkelen. Soms werkt dat zelfs verlammend, waardoor medewerkers helemaal niet in beweging komen. Met de ontwikkelpaden is de route duidelijk. Dat geeft een medewerker houvast en bespaart veel zoekwerk.”

‘Kennis snacken’ bij metrolijnen en stations

Deze aanpak werkt goed voor Ravo. Jacqueline Hussaarts zegt: “Het metrolijnenconcept is echt uniek, dat ben ik nog niet eerder tegengekomen. Onze collega’s kunnen er direct mee aan de slag. In korte tijd doen ze heel veel nieuwe kennis op in overzichtelijke blokken. Ze melden zich aan voor de gehele metrokaart en kunnen dan individueel ‘kennis snacken’. Zo worden ze enthousiast en gemotiveerd om meer kennis op te doen! Uiteindelijk komen ze geïnformeerd en geïnspireerd weer terug.”

Leven lang ontwikkelen geeft medewerkers motivatie en perspectief

Jacqueline Hussaarts ziet dat ontwikkeling van medewerkers voordelen heeft voor de organisatie én voor de medewerkers zelf: “De ondersteuning van mijn werkgever destijds was voor mij een grote stimulans om me te ontwikkelen. Die mogelijkheid wil ik anderen ook geven. Technologische innovaties gaan snel. Als onze medewerkers zich optimaal kunnen ontplooien binnen hun vakgebied, kunnen we dit tempo bijhouden. Daar heeft het bedrijf baat bij. Bovendien bieden we ons personeel hiermee een loopbaanperspectief. Dat houdt ze gemotiveerd en geeft hen de uitdaging die ze nodig hebben.”

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden