10 mei 2022

Inflatie: feiten en fabels voor het cao-overleg

Na jaren van onafgebroken koopkrachtstijging zullen de meeste werknemers in 2022 te maken krijgen met een koopkrachtdaling. Hoofdoorzaak van deze koopkrachtdaling is de ongekend hoge inflatie in 2022.

 

AWVN-leden kunnen in het webpaper Inflatie: feiten en fabels voor het cao-overleg meer lezen over de wondere wereld van inflatie, over de redenen waarom volledige reparatie voor de cao niet mogelijk is en over concrete voorbeelden van individueel maatwerk in periodes van hoge inflatie. Download het webpaper

AWVN adviseert haar leden die bezig zijn met cao-onderhandelingen om zich niet te laten meeslepen door de hoge inflatiecijfers. Blijf uitgaan van de eigen business case. Het beschikbare budget voor cao-loonstijging wordt bepaald door de financiƫle prestaties van de eigen onderneming en/of het mandaat van de buitenlandse moederorganisatie (en in geval van een bedrijfstak-cao: door de achterban).
Dat zijn verschillende dynamieken met elk een eigen context. Bovendien is aantrekkelijk werkgeverschap veel meer dan alleen maar een hoge cao-loonstijging. In onze arbeidsvoorwaardennota Geen talent onbenut staan veel afspraken over arbeidsvoorwaarden die werkgevers aantrekkelijker maken voor nieuw en bestaand personeel.

Oog houden voor individuele werknemers
Tegelijkertijd raadt AWVN werkgevers aan om oog te hebben voor individuele medewerkers die in de problemen dreigen te komen in deze tijden van hoge inflatie. Maak bijvoorbeeld maatwerkafspraken voor medewerkers die in de financiƫle problemen (dreigen te) komen. Veel bedrijven bieden budgetcoaches aan, die niet alleen werknemers met schulden bijstaan, maar ook werknemers met geldzorgen.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden