18 januari 2019

Wat u moet weten vóór u het cao-overleg ingaat

Veranderend werk zou in het arbeidsvoorwaardenoverleg hoog op de agenda moeten staan. Dat stellen AWVN, VNO-NCW en MKB-Nederland in de arbeidsvoorwaardennota 2019. Beleidsadviseur Anne Wouters zoomt in deze vlog in op drie belangrijke boodschappen uit de nota:

1. Duurzame inzetbaarheid is niet meer weg te denken uit cao’s. In 8 van de 10 akkoorden staan afspraken hierover. Maar werkgevers vinden het wel tijd voor de volgende stap. Het kan concreter en gerichter. Bijvoorbeeld door voor alle medewerkers een persoonlijke ontwikkelingsbudget af te spreken, en de drempels voor het gebruik daarvan weg te nemen.

2. Competenties zijn de nieuwe diploma’s. Nu functies snel veranderen, zijn werkervaring en gevolgde opleidingen geen garantie meer om jarenlang hetzelfde werk te kunnen doen. Competenties zeggen meer over welke mogelijkheden je op de arbeidsmarkt hebt.

3. Veranderend werk op de agenda krijgen is niet alleen een kwestie van de juiste inhoud op tafel leggen. Het gesprek tussen werkgevers en werknemers moet zich ook lenen voor zo’n meer strategisch gesprek. Daarom vragen werkgevers in de arbeidsvoorwaardennota aandacht voor de kwaliteit van het overleg.

Bekijk de hele Arbeidsvoorwaardennota 2019 hier

 

- Arbeidsvoorwaardennota 2019: 3 highlights
Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden