18 maart 2019

De rechter heeft gesproken

Het was de afgelopen weken een drukte van belang in de rechtszalen van ons land. Rechters hebben verschillende uitspraken gedaan in zaken die te maken hebben met de wereld van werk, en dan vooral met cao’s. Uitspraken die belangrijk zijn voor u als werkgever. In deze vlog zet Anne Megens de vier belangrijkste uitspraken op een rij en vertelt zij welke rode draad AWVN in de uitspraken ziet.

Het gaat om de volgende zaken:
1. Zzp-schilders mogen worden verplicht zich aan te sluiten bij pensioenfonds
Zelfstandige schilders zijn verplicht zich aan te sluiten bij het bedrijfstakpensioenfonds Schilders. Zelfstandigen Bouw vindt dit onterecht, want zzp’ers zouden daardoor minder vrijheid hebben om te concurreren. Maar de rechtbank Den Haag vindt dat de belemmering om te concurreren te weinig merkbaar is, zeker aangezien er pensioenopbouw tegenover staat.

2. Deliveroo-bezorger valt toch onder cao beroepsgoederenvervoer
Deliveroo laat fietsers met ‘maaltijdkubussen’ eten van horeca naar klant bezorgen. Sinds een tijdje doet het bedrijf dat met zzp’ers in plaats van werknemers. Vraag aan de rechter was om te beoordelen of de bezorgers wel zzp’ers zijn. In een eerdere zaak had een rechter nog geen bezwaar tegen de zzp-constructie, maar nu beoordeelt de rechter dat er wél een arbeidsovereenkomst is tussen Deliveroo en de bezorgers. Zij moeten toch als werknemers worden behandeld.
Daarnaast vond de rechter dat de bezorgers daarmee óók onder de cao beroepsgoederenvervoer vallen. Eten is niet anders dan andere goederen, vindt de rechter. Dit is een belangrijke uitspraak, omdat het duidelijk maakt dat de werkingssfeer van een cao zorgvuldig moet worden bepaald.

3. FNV claimt dat Picnic-medewerkers onder supermarkt-cao vallen
FNV heeft een zaak tegen online supermarkt Picnic aangespannen met als claim dat de medewerkers van de distributiecentra onder de supermarkt-cao zouden moeten vallen, en dus recht hebben op het loon en de toeslagen die daarin zijn afgesproken. Picnic vindt dat het bedrijf niet te vergelijken is met een reguliere supermarkt, het is een innovatief online bedrijf. Daarom zou niet zomaar hetzelfde regime toegepast kunnen worden als op de supermarkt in de straat. Het is nu afwachten wat de rechter hierover gaat oordelen.

4. Transavia-cao grondpersoneel geldt toch wel voor FNV-leden
En tot slot nog een zaak over de cao. In 2015 besloot FNV niet mee te tekenen met de nieuwe cao voor het grondpersoneel van Transavia. In de nieuwe cao werd het aantal ADV-dagen afgebouwd, maar FNV vond dat voor haar leden de oude cao nog zou moeten gelden. Eerder ging een kantonrechter mee in die redenering. Nu vindt het Hof iets anders, namelijk dat de cao op alle medewerkers van toepassing is. Dat FNV niet heeft meegetekend, maakt daar niet voor uit.

Vrouwe Justitia heeft gesproken
Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden