donderdag 02 juli 2020

3x aanvullend geboorteverlof voor werkgevers

AWVN-beleidsadviseur Koen van Schie-Akdag staat op het punt om vader te worden. Als de baby er is, gaat hij gebruik maken van het aanvullend geboorteverlof waar alle partners in Nederland sinds 1 juli 2020 recht op hebben. Dit uitgebreide verlof heeft consequenties voor werkgevers, bijvoorbeeld als het gaat om vervanging van de partner in kwestie. In deze vlog behandelt Koen, nog wat onwenning achter de kinderwagen, 3 dingen waar werkgevers op moeten letten bij de introductie van het aanvullend geboorteverlof:

= tekst gaat verder onder de vlog =

3x aanvullend geboorteverlof voor werkgevers
  1. Op tijd afspraken maken
    Werknemers zijn verplicht vier weken voor opname hun verlofaanvraag in te dienen. Dat is kort dag. Het is dus handig vroegtijdig afspraken te maken – ook over in één keer opnemen, of bijvoorbeeld in delen – zodat de afwezigheid beter kan worden opgevangen.
  2. Geboorteverlof als arbeidsvoorwaarde
    Vóór de inwerkingtreding van deze regeling waren er al bedrijven die extra geboorteverlof aanbieden. AWVN ziet steeds meer bedrijven die afspraken maken over verlof rondom geboorte, bijvoorbeeld door het minimum aan te vullen. Dit hoeft niet, u kunt hier ook andere keuzes over maken in het arbeidsvoorwaardenproces. Het is in ieder geval goed om hier een bewuste keuze in te maken.
  3. Voorbeeldgedrag
    Bij het aanvullend geboorteverlof is niet alleen de financiële kant van de zaak belangrijk, ook voorbeeldgedrag speelt een rol. Als leidinggevenden en managers binnen uw organisaties het aanvullend geboorteverlof opnemen, zullen werknemers ook sneller geneigd zijn dit te doen.
0 reacties