Logo AWVN
20 mei 2025

Brussel van dichtbij: ‘In de EU gebeurt het en daar moeten werkgevers bij zijn’

Op 22 en 23 april dompelden leden van AWVN zich onder in het hart van de Europese Unie: Brussel. Tijdens een intensief en inspirerend werkbezoek maakten we kennis met sleutelfiguren uit de Europese beleidsvorming en kregen we een inkijk in hoe wet- en regelgeving in Europa tot stand komt, en hoe belangrijk het is dat Nederlandse werkgevers hier actief bij betrokken zijn. Benieuwd hoe het was? Hier volgt een kijkje achter de schermen in de Europese besluitvorming.

Bezoek Europees Parlement AWVN

Netwerken op het Luxemburgplein

We trapten af met een rondleiding door de Europese wijk, verzorgd door Winand Quaedvlieg, permanent vertegenwoordiger van VNO-NCW in Brussel. Van het iconische Luxemburgplein, het epicentrum van informeel lobbyen, tot het imposante Berlaymontgebouw van de Europese Commissie: we kregen een levendig beeld van de EU-instellingen. ‘In Brussel gebeurt het’, benadrukte Quaedvlieg. ‘Meer dan de helft van onze wetgeving vindt zijn oorsprong hier. Als je iets wilt bereiken voor het Nederlands bedrijfsleven, moet je hier zijn.’

Wetgeving begint met timing

Tijdens het diner schoof Johan van Rijn aan, hoofd Sociale Zaken van de Permanente Vertegenwoordiging van SZW. Hij benadrukte het belang van vroegtijdige betrokkenheid: ‘In de lobby moet je er op tijd bij zijn, want anders ben je te laat.’ Van Rijn ging in op de uitdagingen die werkgevers ervaren bij de uitvoering van regelgeving en de noodzaak om in de lobby duidelijk te maken hoe wetgeving bijdraagt aan een gelijk speelveld.

Bezoek Europees Parlement AWVN

Bezoek aan VNO-NCW en de Permanente Vertegenwoordiging

Woensdag stond in het teken van inhoud en dialoog. Jurre de Haan (VNO-NCW) en Naomi Colvoort (strategisch beleidsadviseur) lichtten toe hoe VNO-NCW namens ondernemers opereert in Brussel. Colvoort presenteerde de nieuwste sociaalbeleidsstrategieën van de Europese Commissie, waaronder de “Union of Skills” en de “Quality Jobs Roadmap”. De focus op vaardigheden en arbeidsmarktkansen werd in alle gesprekken herkend als een belangrijk speerpunt.

Bij de Permanente Vertegenwoordiging gingen we dieper in op actuele dossiers zoals de richtlijn Europese ondernemingsraden, detachering en sociale zekerheid. De bijdragen van attachés Margriet Visser en Rexin Singotani boden waardevolle inzichten in hoe Nederland positie kiest in complexe Brusselse onderhandelingen.

Bezoek Europees Parlement AWVN.

Europees Parlement: van visie tot wetgeving

In het Holland House spraken we met beleidsadviseur Marijn en stagiair Quin van Europarlementariër Brigitte van den Berg (D66.) Onderwijs en arbeidsmarkt zijn nauw verweven, en de grensoverschrijdende erkenning van MBO-diploma’s is een actueel thema in het Europese parlement.

Vervolgens spraken we in het Europees Parlement met CDA-Europarlementariër Ingeborg ter Laak. Zij besprak de verschuiving van de focus van klimaat naar concurrentiekracht en veiligheid. ‘De geopolitieke situatie vraagt van Europa dat we meer vanuit onze eigen kracht opereren’, gaf Ter Laak aan. ‘En dat biedt ook kansen voor Nederland.’

Europese Commissie en BusinessEurope: de blik vooruit

Het werkbezoek eindigde met gesprekken bij de Europese Commissie en werkgeversorganisatie BusinessEurope. Maria Luisa Cabral (DG Employment) benadrukte het belang van inspraak van werkgevers in de uitvoering van het Actieplan Europese sociale rechten. AI, skills en veilig werken staan daarbij nadrukkelijk op de agenda.

Maxime Cerutti van BusinessEurope wees op de kansen van een meer gebalanceerd parlement na de verkiezingen en de noodzaak van betere regelgeving: ‘De realiteit is complex, maar dialoog blijft essentieel.’

Deel dit artikel via: