Wanneer moet de werkgever een arbeidsongeval melden?
In de Arbeidsomstandighedenwet is een arbeidsongeval omschreven als een gebeurtenis op het werk of in werktijd die direct leidt tot schade aan de gezondheid. Het kan gaan om een ongeval in een bedrijf, in een instelling, op een (bouw)locatie of bij het werken aan de weg. Ongevallen die plaatsvinden op de openbare weg kunnen dus ook onder de definities van bedrijfsongeval en arbeidsongeval vallen. Als het letsel ontstaat tijdens het woon-werkverkeer, is géén sprake van een arbeidsongeval.
Er zijn een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden om te kunnen spreken van een arbeidsongeval, namelijk:
De werkgever is op grond van de Arbeidsomstandighedenwet verplicht ernstige bedrijfsongevallen direct te melden aan de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA). Doorgaans spreekt men van een ernstig bedrijfsongeval als het slachtoffer wordt opgenomen in het ziekenhuis, bij blijvend letsel of bij het overlijden van het slachtoffer.
Op basis van alle informatie die de werkgever aanlevert, beslist de NLA of er een ongevallenonderzoek moet worden ingesteld. Hiervoor toetst de NLA of er sprake is van:
Op basis van de uitkomsten van dit onderzoek kan een mogelijke schuldige worden aangewezen, dit is vrijwel altijd de werkgever. De werkgever zal dan maatregelen moeten treffen voor gevaarlijke situaties.