28 november 2019

Minimumtarief zzp’ers: architecten ook ontwerpers van de arbeidsmarkt?

Architecten zijn goed in het ontwerpen van gebouwen, maar zijn ze ook zulke goede ontwerpers als het gaat om de arbeidsmarkt? In de cao voor architecten is een minimumtarief voor zzp’ers afgesproken waar de hele sector zich aan moet houden. Dat is een mijlpaal. Waarom? Beleidscoördinator Anne Megens legt uit wat er zo bijzonder is aan deze afspraak.

Liever lezen over deze mijlpaal? Uitleg staat onder de vlog.

Architecten ook goed in ontwerpen arbeidsmarkt?

Architecten ook goed in ontwerpen arbeidsmarkt?
In de cao voor architecten is een minimumtarief voor zzp'ers afgesproken waar de hele sector zich aan moet houden. Dat is een mijlpaal. Waarom? Anne Megens legt uit wat er zo bijzonder is aan deze afspraak.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt toezicht op markten en kijkt daarbij onder andere naar mededinging. Een hele tijd was de ACM onverbiddelijk: afspraken over tarieven belemmeren concurrentie tussen ondernemers en dat is niet de bedoeling van een vrije markt. Tariefafspraken zijn dus vrijwel nooit toegestaan. Maar de laatste tijd laat ze iets meer ruimte. In een richtlijn die deze zomer verscheen, geeft de ACM aan onder welke voorwaarden zzp’ers toch collectieve afspraken mogen maken.

Dat is bijvoorbeeld zo als werknemers en zzp’ers zij aan zij werken. Met andere woorden: als zij aan elkaar gespiegeld zijn. Op die gedachte hebben de architecten voortgeborduurd. In hun cao hebben zij de afspraak vastgelegd dat zzp-architecten minimaal 150% van het brutoloon moeten verdienen. Het gaat dan om architecten die te spiegelen zijn aan architecten die bij een architectenbureau in vaste dienst zijn. Gedachte is dat die 150% nodig is om een leefbaar loon te verdienen én geld te kunnen reserveren voor arbeidsongeschiktheid en pensioen. Zo wil de branche voorkomen dat zzp-architecten onder een bodem duiken en daarmee de hele branche naar beneden trekken.

Wat nu zo bijzonder is, is dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) de afspraak algemeen verbindend heeft verklaard. Dat wil zeggen dat de afspraak voor de hele sector geldt, ook voor de partijen die niet betrokken waren bij de cao. Dat gebeurt nu voor het eerst met een minimumtarief.

AWVN verwacht dat meer sectoren die te kampen hebben met druk op arbeidskosten, doordat zzp’ers zich goedkoop in de markt zetten, geïnteresseerd zijn in deze afspraak. De vraag is of een minimumtarief het zzp-vraagstuk nu oplost. De afspraak moet zich eerst bewijzen. Houdt de afspraak stand voor de rechter? Wat vindt de ACM ervan, en de EU? Dat gaan wij de komende tijd voor u volgen.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden