Praktijkvoorbeeld AWVN-jaarcongres 2017

Wildlands Adventure Zoo: verbinding met personeel hersteld

In 2016 opende Wildlands Adventure Zoo Emmen zijn deuren. Wat voorheen Dierenpark Emmen was, werd omgetoverd tot een themapark met dieren, met een theater en congresfaciliteiten.

Aanvankelijk moest het park het met minder medewerkers dan nodig doen. Personeelsadviseur Josja de Vries: “Dat had te maken met de krapper wordende arbeidsmarkt, salariëring – die is in de leisure-sector niet zo goed – en met het feit dat we niet zo’n grote naam meer hadden. Ook verviel onze uitzonderingspositie dat we vijf contracten in vijf jaar mochten afsluiten. Door de toegenomen werkdruk vielen medewerkers uit of ze vertrokken.”

Uniek en onderscheidend
Maar Wildlands wist het tij te keren en is inmiddels van 200 naar 700 personeelsleden gegroeid: 300 m/v kernbezetting en de rest flexibel. Hoe ze dat hebben aangepakt? “Je moet in je werving altijd uniek en onderscheidend zijn”, zegt personeelsadviseur Josje van de Ende. “We hebben dit jaar een banenmarkt georganiseerd met gemeenten, UWV en scholen. We kregen duizend reacties en hebben iedereen allemaal laten komen. Ze kregen een presentatie, gelegenheid tot speeddates met leidinggevenden en via een leuk spelelement keken we naar het type persoon – een cv zegt tegenwoordig ook niet alles meer. Op deze manier hebben we een grote groep mensen voor in de operatie aan kunnen nemen.”
Alle nieuwe medewerkers starten met een introductiebijeenkomst. Van de Ende “Daar maken ze kennis met onze acht gouden regels: groet de gast, geef aandacht, met een smile, ruim de troep op, zorg voor een verzorgd uiterlijk, vermijd risico’s, geef informatie en doe het werk samen. We hebben onze medewerkers nodig om de boel draaiende te houden en de verwachtingen van onze bezoekers te kunnen overtreffen!”

Medewerkerstevredenheid
Volgend jaar starten De Vries en Van de Ende een medewerkerstevredenheidsonderzoek en moet blijken wat het personeel van de koers vindt, tegen welke knelpunten ze aan lopen. “Aan de hand daarvan hopen we als organisatie nog meer verbinding met ons personeel te kunnen maken”, besluit Van de Ende.


Praktijkvoorbeeld verbonden/De organisatie van de toekomst • Tekst: Marloes Hooimeijer, beeld: Wildlands Adventure Zoo, Emmen • oktober/november 2017

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden