Ouderschapsverlof valt op feestdag

Logo AWVN-werkgeverslijnEen werknemer heeft een vaste dag per week ouderschapsverlof. Als deze dag op een feestdag valt, schuift het ouderschapsverlof dan op?

​Uitgangspunt van de regeling voor ouderschapsverlof is dat een werknemer gebonden is aan het overeengekomen patroon van ouderschapsverlof. Alleen bij zwangerschaps-, bevallings- en adoptieverlof of als een onvoorziene omstandigheid in het spel is, moet de werkgever instemmen met een wijzigingsverzoek van de werknemer. Wettelijk is er niets geregeld over het opnemen van ouderschapsverlof, als dit op een feestdag valt. Als de werknemer op een vaste dag in de week ouderschapsverlof opneemt en dit een feestdag betreft, dan schuift het ouderschapsverlof in beginsel niet op.

De wet geeft dus niet het recht om het ouderschapsverlof op te schorten of op een andere dag op te nemen, maar verbiedt dit ook niet. Als er dus expliciet afspraken zijn gemaakt over het samenvallen van ouderschapsverlof met een feestdag, bijvoorbeeld in een arbeidsvoorwaardenregeling of cao, kan een werkgever hieraan worden gehouden.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden