12 maart 2021

Verkiezingen 2021: Ontmoeting werkgevers en politici smaakt naar meer

De fine fleur van de Nederlandse HR-wereld op een vrijdagmiddag bij elkaar krijgen om te praten over de aankomende verkiezingen: het leek mij een onmogelijke opgave. Maar op zo’n moment blijkt de coronacrisis toch voordelen te hebben: online blijkt een HR-top op dat tijdstip uitstekend te organiseren. We hadden op 5 maart 2021 dan ook CPB-directeur Pieter Hasekamp en drie Kamerleden om de HR-directeuren aan hun laptop gekluisterd te houden. Want hoe vaak krijg je als werkgever de kans om politici te vertellen wat je op je lever hebt?

 

Vlak voordat we met z’n allen thuis kwamen te zitten door de uitbraak van het coronavirus, nu precies een jaar geleden, organiseerde AWVN ook een HR-top, op het hoofdkantoor van ons gewaardeerde lid KLM. Het is mijn eerste grote bijeenkomst als algemeen directeur van AWVN. Tegelijk is het voor alle aanwezigen de allerlaatste live bijeenkomst voor de lockdown.

Een jaar later: geen diner, maar een beeldscherm met zo’n 30 deelnemers op hun thuiswerkplek. Wat kan er in een jaar veel veranderen… Neem alleen al KLM. Vorig jaar sprak CEO Pieter Elbers op onze HR-top over verduurzaming van de luchtvaart, over groeikansen voor zijn bedrijf. Mooie toekomstplannen, die een jaar later in rook zijn opgegaan. Elbers is er dit keer weer bij, op video uiteraard. Het coronajaar heeft de groei uit zijn verhaal geschrapt. KLM richt zich nu vooral op verbetering van zijn dienstverlening.

De doorrekening van de verkiezingsprogramma’s die CPB-directeur Pieter Hasekamp speciaal voor ons komt toelichten, stemt niet direct vrolijker. Bij alle politieke partijen stijgen de lasten voor het bedrijfsleven flink. Daar staat tegenover dat diezelfde partijen maatregelen willen nemen om de werkloosheid te dempen en de kansenongelijkheid te verkleinen. Het stemt hoopvol dat alle partijen erkennen dat hervorming van de arbeidsmarkt nodig is en dat ze hier iets aan willen doen. Al is daar een gepeperde rekening mee gemoeid.

Verkiezingen 2021Waar ik veel energie van krijg, zijn de breakoutsessies met Kamerleden Steven van Weyenberg (D66), Judith Tielen (VVD) en Joba van den Berg (CDA, en geen onbekende voor werkgevers door haar eerdere baan bij Bouwend Nederland). Het is niet iedere dag dat HR-directeuren en politici elkaar spreken. Dat AWVN die ontmoeting nu mogelijk maakt, wordt door beide groepen erg gewaardeerd.

Want Kamerleden willen maar al te graag weten hoe wet- en regelgeving uitpakt op de werkvloer. En werkgevers zijn graag bereid dit te delen, zeker waar het gaat om zaken die in de praktijk knellen. Neem bijvoorbeeld de twee jaar loondoorbetaling bij ziekte. De regeling is vanuit goede intenties ontstaan. Maar als de kans op terugkeer naar het werk is verkeken, zitten werkgevers vast aan strenge reïntegratieverplichtingen, zonder dat dit de zieke werknemer nog verder helpt.

Het thema komt in vrijwel alle breakoutsessies terug. Het tweede jaar loondoorbetaling is dan ook een hot topic bij de HR-directeuren: ze willen dat het onderwerp van gesprek is aan de formatietafel en ze willen af van de huidige regelgeving. Partijen willen in hun toekomstplannen vooral het MKB ontzorgen, of de regeling hier en daar wat aanpassen, terwijl onze werkgevers behoefte hebben aan een radicaal andere oplossing. Zij besteden het geld liever aan het voorkomen van uitval door ziekte, bijvoorbeeld door medewerkers naar ander werk te begeleiden, voordat zij uitvallen.

Op hun beurt voelen de Kamerleden hun HR-publiek aan de tand, onder anderen over de behoefte aan flexibele contracten en over de invulling die grote bedrijven kunnen geven aan hun maatschappelijke verantwoordelijkheid. In deze setting komt het daarbij ook echt tot een gesprek, waar je het in verkiezingsdebatten op radio en tv toch vooral met oneliners moet doen. Een waardevolle ontmoeting dus.

En een ontmoeting die smaakt naar meer. De drie politici willen graag nog eens met ons om tafel. Dit lijntje met de HR-praktijk maakt het voor hen veel makkelijker om te peilen en proeven wat er nu echt speelt op de werkvloer. Ik zie uit naar een volgende bijeenkomst, en hoop toch stiekem ook dat we elkaar daarbij weer (r)echt in de ogen kunnen kijken, met een hapje en een drankje erbij.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden