Goede Vrijdag (betaald) vrij?

Logo AWVN-werkgeverslijnAls het zonnetje schijnt en de vogeltjes laten van zich horen, dan… is de lente geboren! Naast de intrede van de lente deze week komen er ook weer voorjaarsfeestdagen aan. Zo is het deze vrijdag Goede Vrijdag. Hebben werknemers dan recht op een vrije dag met behoud van loon?

Goede Vrijdag is een officieel door de Rijksoverheid erkende feestdag. Er is echter geen wettelijke bepaling waarin staat dat bepaalde feestdagen verplichte vrije dagen zijn voor werknemers. Een werknemer heeft dus geen wettelijk recht op een vrije dag op een bepaalde feestdag.

In Nederland zijn elf officiƫle feestdagen erkend. Bij (de meeste van) deze dagen is het gebruikelijk om personeel vrij te geven, zonder dat die uren van het vakantiedagensaldo worden afgeschreven. Het loon wordt dan gewoon doorbetaald. Of dit mogelijk is, hangt af van de aard van het bedrijf. In sommige sectoren, zoals de gezondheidszorg, kan het onvermijdelijk zijn dat er op een feestdag wordt gewerkt. De afspraken omtrent feestdagen liggen meestal vast in een cao, arbeidsvoorwaardenregeling of in de arbeidsovereenkomst.

AWVN wenst u alvast een vrolijk Pasen!

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden