AWVN 100 jaar

100 jaar AWVN = 40 jaar ORBA

Artikel t.g.v. 100-jarig bestaan van AWVN
Artikel t.g.v. 100-jarig bestaan van AWVN

In 2019 vieren we het honderdjarig bestaan van AWVN. In onze gelederen is nog een jarige: ORBA, de functiewaarderingsmethode van AWVN. Zij viert in 2019 haar veertigjarig bestaan.

 

AWVN is al sinds de jaren vijftig van de vorige eeuw actief op het gebied van functiewaardering. In 1979 introduceerde AWVN haar eigen functiewaarderingssysteem ORBA, genoemd naar Organisatiebureau AWV. AWVN heette tot 1997 AWV.

Toelichting op ORBA uit de beginjarenVanaf de jaren tachtig is ORBA in Nederland in de industrie en dienstensector uitgegroeid tot het toonaangevende instrument op het gebied van waarderen van werk. ORBA is in nauw overleg met de vakbonden tot stand gekomen. Zij zijn ook betrokken bij de verdere ontwikkeling en het onderhoud van het systeem. Het kan daarom op brede steun van de vakbeweging rekenen. ORBA is hiermee verankerd in de Nederlandse arbeidsverhoudingen. In duizenden bedrijven, in meer dan zeventig verschillende branches zijn is het werk met ORBA gewaardeerd. Naar schatting gaat het om de functies van circa 2 miljoen werknemers.

Dat succes viel ook internationaal op: er is met ORBA gewerkt op de Nederlandse Antillen, in Ghana, Ivoorkust, Duitsland, Engeland, Tsjechi√ę, Polen, Hongarije, Bulgarije en Rusland.
In ORBA is een schat aan inORBA in het Duits, Frans en Tjechischformatie te vinden over hoe functies opgebouwd en gewaardeerd worden. Van heel eenvoudig werk (zoals de inpakker) tot en met die van de voorzitter van de Raad van Bestuur. De meest uitgevoerde functies in (ORBA)Nederland zijn de magazijnmedewerker (ook wel orderpicker genoemd) en schoonmaker.

Bijzondere functies
In ORBA staan ook bijzondere functies die soms meerdere betekenissen kunnen hebben. Weet u bijvoorbeeld wat een ovenist doet? Precies, dat is iemand die de oven bedient. In ORBA is dit een functie in een koekjesfabriek; in crematoria werken natuurlijk ook ovenisten. En wat te denken van een polyvalent? Daarmee wordt in ORBA een allround monteur bedoeld; in het spraakgebruik betekent polyvalent meerwaardig. Ook bijzonder: de medewerker spoorloos – een Rode Kruis-medewerker die belast is met het opsporen en volgen van vluchtelingen, of de accountmanager die wordt afgerekend op de hoeveelheid uitgedeeld geld (een medewerker van een fonds dat geld verstrekt aan maatschappelijke organisaties).
De meest onveranderlijke functie van beschrijving en waardering is die van heftruckchauffeur.

Organisaties die ORBA gebruiken hebben een instrument in handen om het werk te waarderen naar haar feitelijke waarde. Zij kunnen medewerkers duidelijker aanspreken op hun toegevoegde waarde voor de organisatie en de beloning daar beter op aan laten sluiten. Meer weten over wat ORBA voor uw organisatie kan betekenen?

Bron illustraties¬†‘Het werk de maat genomen. 25 jaar functiewaardering met ORBA’ (2004).

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden