Praten over vitaliteit draagt bij aan duurzame inzetbaarheid

Veel leidinggevenden vinden het moeilijk om met medewerkers te praten over vitaliteit. Het vraagt van hen dat zij met hun medewerkers durven te praten over hun energie, motivatie en veerkracht. Hoe pak je een gesprek over duurzame inzetbaarheid aan? Het is soms lastig om een medewerker met een flinke tegenslag vragen te stellen als: Hoe gaat het met je? Hoe ga je om met deze tegenslag? Kan ik je hierbij helpen? Of vraag de jonge, verwachtingsvolle medewerker: voldoet het werk aan jouw verwachtingen? Zo niet, hoe ga je hiermee om? Wat heb jij nodig om te leren omgaan met de dagelijkse werkpraktijk? En hoe kan ik jou hierin ondersteunen? 

Vitaliteit gaat niet alleen over regelmatig sporten, gezond eten en voldoende slapen

In de volksmond hebben we het vaak over regelmatig sporten, gezond eten, niet roken, voldoende slapen en voldoende ontspanning als we het hebben over vitaliteit. Vitaliteit gaat echter ook over energie en motivatie. U kunt een afdeling hebben met een laag ziekteverzuim, maar wat als medewerkers weinig energie en motivatie hebben omdat het werk niet bij ze past, te zwaar is of juist te licht? Dan zijn ze fysiek wel in orde en aanwezig maar niet automatisch productief; gezond maar niet vitaal. Andersom kan ook; iemand met een handicap is niet gezond, maar kan veel energie hebben en uiterst gemotiveerd zijn werk uitvoeren. Deze medewerker is vitaal maar niet gezond.


Vitaliteit is meer een staat van ‘zijn’

En die kunnen medewerkers zelf positief (leren) beïnvloeden. Het resultaat ervan is kwaliteit van leven en een hoge mate van geluk. En juist dat is de sleutel tot duurzame inzetbaarheid. Want uit verschillende onderzoeken blijkt dat gelukkige medewerkers tot 20% productiever zijn, omdat ze hun tijd effectiever en meer gefocust benutten.

  • Digitale app Tiptrack

    De digitale app Tiptrack kan hierbij uitkomst bieden omdat de medewerker hiermee eerst zelf aan de slag gaat. Hij ontvangt tips en (gratis) tests op het gebied van vitaliteit en krijgt zo meer inzicht in zichtzelf. De tips in Tiptrack stimuleren bovendien de dialoog tussen medewerker en leidinggevende/werkgever; dat kan de volgende stap zijn.

0 reacties