14 mei 2020

Voorkom ziekteverzuim door psychische klachten

Veel psychisch kwetsbare werknemers hebben het nu extra zwaar. Maar ook werknemers die niet eerder psychische problemen ervoeren, ontwikkelen misschien juist in deze coronacrisis klachten. Daarom heeft AWVN een handreiking ontwikkeld met veel tips die werkgevers helpen om ziekteverzuim door psychische klachten te verminderen of zelfs te voorkomen.

De gevolgen van de coronacrisis zijn voor veel werknemers heftig. De angst voor besmetting, stress door hoge werkdruk of voortdurend thuiswerken, zorgen over kwetsbare naasten of mogelijk baanverlies. Voor werknemers met een psychische kwetsbaarheid is deze tijd nog uitdagender: structuur valt weg, collegiale steun ontbreekt, jobcoaching kan alleen op afstand – dat levert angst en onzekerheid op, waarmee zij niet altijd goed kunnen omgaan.

De handreiking ‘Preventie verzuim bij psychische klachten’ – ontstaan vanuit input uit de praktijk van werkgevers en deskundigen – biedt werkgevers informatie en tips om te voorkomen dat medewerkers uitvallen met psychische klachten. Het instrument is niet af, we blijven het verder verrijken met nieuwe inzichten, aanpakken en oplossingen.

Het ministerie van SZW is betrokken bij onze projecten om werkgevers te ondersteunen die mensen met een psychische kwetsbaarheid werk bieden. Over deze handreiking zegt staatssecretaris Van Ark: “Veel werknemers met psychische kwetsbaarheid worden door de coronacrisis extra geraakt. Zij hebben er last van dat sociaal contact met collega’s en de structuur die werken biedt weg is. Ook andere werknemers die nu alleen nog thuis of helemaal niet kunnen werken of voor wie de werkdruk juist erg is toegenomen, kunnen uitvallen met psychische klachten. Hopelijk helpt de handreiking van AWVN vol praktische tips werkgevers in hun contact met mensen die hier tegenaan lopen.”

Ga naar handreiking ‘Preventie verzuim bij psychische klachten’

Vragen over dit onderwerp of de handreiking? Mail naar werkgeverslijn@awvn.nl.

Beeld Gerd Altmann (via Pixabay)

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden