AWVN-jaarcongres 2019

Logo AWVN-werkgeverslijn

Het AWVN-jaarcongres 2019, dat op donderdag 20 juni plaatsvond in de Philharmonie in Haarlem, stond in het teken van het honderdjarig bestaan van de werkgeversvereniging. in de Philharmonie in Haarlem op donderdag 20 juni 2019.

Vormen de vraagstukken van de arbeidsmarkt de sociale kwestie van de 21ste eeuw? Het was in de maanden voorafgaand aan het AWVN-eeuwfeest verscheidene malen gesuggereerd, onder meer in de context van het werk van de Commissie Borstlap die die vraagstukken onderzoekt en oplossingsrichtingen ontwikkelt.

Hans Borstlap overhandigde tijdens de bijeenkomst zijn eerste werkstuk – discussienota ‘In wat voor land willen wij werken?‘ – aan opdrachtgever minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en aan een aantal coryfeeën uit de wereld van werkgevers, vakbonden en overlegeconomie. Dat was om meer twee redenen geen toeval.
Eén: Borstlap en Koolmees hebben de hoofdrolspelers in de overlegeconomie hard nodig om de arbeidsmarkt te moderniseren. Twee: AWVN heeft zich de afgelopen jaren sterk gemaakt voor die modernisering. Dat begon in 2014 met een aantal vooruitstrevende voorstellen, onder meer over de rechtspositie van de zzp’er, en in de jaren daarna door voortdurend draagvlak te zoeken voor zulke ideeën – iets wat nu vaart lijkt te krijgen.

Een en ander tekent de positie van de Algemene Werkgeversvereniging Nederland die honderd jaar geleden in het leven werd geroepen. De oprichting vormde een onderdeel van het afsluiten van de 19de-eeuwse sociale kwestie. Dankzij vakbonden, gewijzigd overheidsbeleid en progressieve werkgevers was de schrijnende armoede van de arbeidende klasse in 1919 grotendeels verdwenen. Sindsdien bestaat er een overlegeconomie waarvan verwacht mag worden dat zij ook de ‘moderne sociale kwestie’ van de arbeidsmarkt zal oplossen.

Op die arbeidsmarkt speelde AWVN honderd jaar lang een vooraanstaande rol, en AWVN is van plan die rol nog lang te blijven spelen. De meer dan duizend bezoekers van het eeuwfeest hebben daar geen twijfel over.

• Download het fotoverslag van het AWVN-jaarcongres 2019 (verschenen in Werkgeven (zomer 2019)

Waardevol werkgeven
Hoe kunnen we de sociaal-maatschappelijke waarde van werkgeven de komende decennia versterken? Essay van AWVN-beleidsmedewerkers Anne Wouters en Hendrik Noten, geschreven ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan
• Download het essay ‘Waardevol werkgeven. Drie pijlers voor een nieuwe eeuw’
 • Vlogs en video's

  Videoverslag eeuwfeest

  Bekijk op YouTube het videoverslag van het AWVN-eeuwfeest.


  Vlogserie Geert de Bruin

  In de aanloop naar het AWVN-jaarcongres verzorgde beleidsadviseur Geert de Bruin een serie vlogs. Hij vertelt over het ontstaan van werkgeversvereniging AWVN en trekt een aantal parallellen tussen de tijd waarin AWVN ontstond en het heden.

  Aflevering 1
  Ontstaan aan de Zaan
  Aflevering 2
  Wat doet de staat op de Polderbaan?
  Aflevering 3
  Terug naar de Schotersingel
  Aflevering 4
  Jacques van Marken achterna


  Van Een naar Honderd

  Redacteur Heleen Boex maakte een vrolijke eeuwfeestreportage: een zoektocht in het noorden van het land naar een doorsnee van de werkvloer.

  Van Een naar Honderd
  Bekijk de video ‘Roadtrip van Een naar Honderd’,
  of download het gelijknamige artikel Van Een naar Honderd, verschenen in Werkgeven (2019, zomereditie).
 • Jubileumuitgave 'Geheugen van de polder'

  Geheugen van de polder. Arbeidsverhoudingen in vijftig tijdsbeelden verscheen ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van werkgeversvereniging AWVN. Het boek bestaat uit zes delen, en behandelt in totaal vijftig verschillende onderwerpen.

  Het eerste deel schetst de arbeidsverhoudingen tot 1919: het jaar van oprichting van AWVN – in eerste instantie als Zaansche Werkgevers Vereniging (ZWV), maar nog voor het einde van 1919 Algemene Werkgeversvereniging (AW-V). In de vijf delen vanaf 1919, steeds verdeeld over tijdvakken van twintig jaar, die volgen passeren vervolgens tientallen andere ‘snapshots van honderd jaar arbeidsverhoudingen’ de revue.

  Het boek geeft de lezers en passant een beeld van hoe AWVN in haar honderdjarig bestaan veranderde van een voornamelijk reactieve club tot de proactieve, vernieuwende, agenderende vereniging die zij nu is.

  Korte teksten, losse en begrijpelijke stijl, rijkelijk geïllustreerd: kortom, een boek dat u zeker zal interesseren. Harde omslag, 124 pagina’s. Niet verkrijgbaar in de boekhandel, wel voor alle leden – gratis – beschikbaar (zolang de voorraad strekt).
  Geïnteresseerd? Neem contact op met de AWVN-werkgeverslijn, 070 850 86 05, werkgeverslijn@awvn.nl.