09 maart 2020

In wat voor land wil AWVN werkgeven?

AWVN-directeur Raymond Puts staat, sinds hij bij AWVN werkt, elke dag in de file tussen Hilversum en Den Haag. Ook op de arbeidsmarkt zijn files ontstaan; de commissie-Borstlap heeft in haar eindrapport beschreven hoe we die kunnen oplossen. Volgens de commissie moeten we vooral op het gebied van flex en zzp flink aan de slag. AWVN snapt deze oproep, maar wil ervoor waken dat we ons alleen op deze contractvormen richten. Er is veel meer nodig om de arbeidsmarkt filevrij te maken. In deze vlog doet Raymond Puts een paar suggesties (met speelgoedautootjes!).

 

= LEES VERDER ONDER DE VIDEO =

In wat voor land wil AWVN werkgeven?

In wat voor land wil AWVN werkgeven?
Raymond Puts licht het AWVN-standpunt toe.

De commissie stelt voor om het aantal contractvormen terug te brengen. Ze stelt drie rijbanen voor: loondienst, flex en zzp. Een interessante gedachte, maar de invulling is bepalend. AWVN vindt dat de rijbanen niet gelijk hoeven te zijn, maar wel gelijkwaardig. Daar bedoelen we mee dat die rijbanen, als je goede redenen hebt om voor flex of zzp te kiezen, dan ook goed begaanbaar moeten zijn.

En die redenen zijn er. Denk maar aan seizoenswerk of vervanging van een zieke of zwangere medewerker. Maar ook omdat bedrijven in steeds woeliger vaarwater terecht zijn gekomen. Bijvoorbeeld door de komst van Amazon naar Nederland en de onzekerheid die dit veroorzaakt bij online winkels. Heb ik over een jaar nog wel net zoveel personeel nodig als nu? Met deze bedrijfsdynamiek houdt de commissie-Borstlap weinig rekening.

Ook op de rijbaan van het dienstverband willen we geen file. We weten dat het dienstverband in de huidige vorm werkgevers afschrikt om mensen aan te nemen. Als we de lasten en verplichtingen die het vaste dienstverband met zich meebrengt niet verminderen, komt er geen betere balans op de arbeidsmarkt. Het gaat er dus om dat we álle drie de rijbanen begaanbaar maken.

Benieuwd naar al onze ideeën voor een betere doorstroming op de arbeidsmarkt? Een uitgebreide reactie op het eindrapport van de commissie-Borstlap leest u in onze vijf aanwijzingen voor een beter werkend Nederland

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden