Ruggensteun: inzet van (leer)ambassadeurs

Klassiek top-down beleid heeft zijn beperkingen in bereik en impact. Het is dus goed om ook te kijken hoe beleid te versterken door een bottom-up beweging. Dit gaat bij aan duurzame inzetbaarheid gerelateerde thema’s meestal niet vanzelf. Want deze thema’s zijn veelal niet urgent en kunnen morgen (en overmorgen) ook nog wel aangepakt worden.

Beschrijving interventie
De inzet van ambassadeurs is een effectieve interventie, zo blijkt uit onderzoek en uit onze ervaring. Uw adviseur helpt u met het opzetten van zo’n intern netwerk, ondersteunt bij het ontwikkelen van de juiste toolbox, traint dit netwerk, begeleidt de terugkombijeenkomsten en adviseert over de feedback die terugkomt uit dit netwerk. We leveren dus altijd een traject op maat van de organisatie.

Wanneer past u deze interventie toe?
Wanneer eigen regie op duurzame inzetbaarheid niet op het gewenste niveau is. Ambassadeurs geven zowel richting. Ook leren zij medewerkers de beschikbare ruimte te pakken en geven ruggensteun. Ook goed om toe te passen wanneer leidinggevenden deze rol onvoldoende oppakken.

Wat levert deze interventie op?
De ambassadeurs inspireren en helpen medewerkers om zelf de regie te pakken over hun eigen ontwikkeling, gezondheid, werkinhoud, enz. Omdat ambassadeur en medewerker van gelijkwaardig niveau zijn (hiërarchie), kan dit een ander effect hebben dan als leidinggevenden dit doet.

Praktijkvoorbeeld
Een groot productiebedrijf werkt met ambassadeurs die door ons begeleid worden. We zien dat dit netwerk een groot bereik heeft, met name onder de doelgroep die kwetsbaar is. Na een starttraining is er intensief contact gebleven met de ambassadeurs om hen te helpen met de uitvoering van hun extra rol.

 

← terug naar de overzichtspagina

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden