23 maart 2022

Welke quarantaineregels zijn er nog?

Vanaf vandaag, 23 maart 2022, vervallen de meeste coronamaatregelen. Maar omdat het coronavirus niet weg is, blijft het nog steeds belangrijk dat uw werknemers altijd bij klachten een zelftest doen (of een test bij de GGD). Dit om te voorkomen dat zij anderen besmetten. En hoe zit het nu ook alweer met medewerkers die positief testen (isolatie) of in nauw contact zijn geweest met iemand met corona (quarantaine)?

 

Isolatie bij positieve test

Bij een positieve (zelf)test gaat de werknemer minimaal 5 dagen in isolatie. De werknemer mag na 24 uur zonder klachten weer naar buiten.

Quarantaine bij nauw contact

Het kan zijn dat de werknemer in quarantaine moet na nauw contact met iemand met corona of als een huisgenoot positief test. Uw medewerker hoeft niet in quarantaine als hij of zij langer dan één week geleden een boostervaccinatie heeft gehad, of in 2022 corona heeft gehad. En er geldt ook een uitzondering voor jongeren onder de 18 jaar, leerlingen op het voortgezet onderwijs en voor werknemers in een essentieel bedrijfsproces. Als u of de werknemer niet zeker weet of quarantaine nodig is, dan kan de quarantainecheck van de overheid geraadpleegd worden.

Geen quarantaine bij terugkeer in Nederland

Reizigers hoeven bij aankomst in Nederland niet meer in quarantaine en hoeven ook geen test-, herstel- of vaccinatiebewijs te hebben. Wel geldt het advies dat zij direct na aankomst in Nederland een zelftest doen, en ook op dag 5 na aankomst.

De basisadviezen blijven

Ook al zijn de meeste maatregelen losgelaten, corona is nog niet weg. Blijf waakzaam dat uitbraken nog steeds kunnen ontstaan op de werkvloer. Zorg dat de basisadviezen nageleefd worden om besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen. De basisadviezen zijn: handen wassen, niezen en hoesten in de elleboog, blijf thuis bij klachten en zorg voor goede ventilatie in binnenruimtes. Het is ook nog steeds verstandig om een deel van de tijd thuis te werken. Maak met uw medewerkers afspraken over hybride werken. Bekijk hiervoor onze pagina over hybride werken en de tips voor een veilige terugkeer naar kantoor.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden