27 januari 2022

Drie trends voor cao-jaar 2022

Al meer dan 60 cao’s die dit jaar ingaan en het jaar is nog nauwelijks een maand op stoom. Welke rode draden ziet AWVN in deze nieuwe cao’s en wat voorspelt dat voor de rest van cao-jaar 2022? Beleidsadviseur Mathijs Roodenburg spitte alle cao-akkoorden door en licht in deze vlog drie belangrijke ontwikkelingen toe.

= tekst gaat door onder de video =

- Wat gaat cao-jaar 2022 ons brengen?
  1. Lonen
    In de 60 cao’s die ingaan in 2022 komt de loonstijging uit op 2,7% op twaalfmaandsbasis. Als dit jaar de maatschappij verder opengaat en de gevolgen van corona wegebben, zullen de cao-lonen waarschijnlijk hoger uitvallen, richting 3%. Als Nederland opnieuw in een lockdown terechtkomt, kan dit de loonstijgingen nog gaan dempen.
  2. Werk-privébalans
    In meer dan de helft van recent vernieuwde cao’s staan afspraken over het verbeteren van de werk-privébalans van werknemers. Zo zien we meer afspraken over flexibele werktijden of rondom de geboorte van een kind, zoals het ouderschapsverlof.
  3. Inzetbaarheid
    Eveneens in meer dan de helft van de recent vernieuwde cao’s worden afspraken gemaakt over de inzetbaarheid van werknemers. Nederland staat aan de vooravond van een aantal grote veranderingen, zoals de energietransitie. Daarvoor is meer wendbaarheid van werknemers nodig.
Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden