26 september 2019

Reisdagboek London Calling

AWVN organiseert van woensdag 25 september tot en met vrijdag 27 september een inspiratiereis naar Londen voor vertegenwoordigers van de polder en HR-managers van grote bedrijven. Joyce Schaeffer is namens AWVN een van de deelnemers. Op deze plek houdt zij een reisdagboek bij.

Woensdag 25 september Brexit in de ochtend, BP in de middag

De Nederlandse ambassade is onze eerste stop op deze reis naar het op dit moment toch meest interessante, roerige land van Europa. In de residentie van de Nederlandse ambassadeur geeft Lia van Bekhoven ( correspondent bekend van radio en TV) een knappe en amusante lezing over de onnavolgbare ontwikkelingen rond de Brexit. Bij vooral de oudere Engelsen is de drang naar onafhankelijkheid groot. De Tweede Wereldoorlog, die de Britten naar eigen zeggen gewonnen hebben, vervult hen nog steeds met trots; de angst voor overheersing uit Europa is diepgeworteld. Brexiteers verwachten dat Britse waarden zoals heldhaftigheid en gemeenschapszin terugkomen na de Brexit, ook al zal dit het land economisch schaden. Dat hebben ze voor hun onafhankelijkheid over. Hoe de kloof tussen remainers en leavers overbrugd moet worden, weet niemand.

Carol Stubbings en Chris Box van PWC gaven een presentatie over de Future of Work, naast de Brexit het thema van deze inspiratiereis. PWC noemt de voor AWVN niet onbekende trends die een grote impact op werk zullen hebben. Op nummer 1 de technologische ontwikkelingen, die banen zullen doen veranderen of verdwijnen. Kleine ondernemingen groeien sneller dankzij technologie en bedreigen de grote ondernemingen. Dit maakt het voor bedrijven noodzakelijk om te innoveren en de kennis en vaardigheden van hun mensen te ontwikkelen. Om mensen aan te zetten tot permanent ontwikkelen wijst PWC op het belang van het positief framen van verandering. Stimuleren is effectiever dan dreigen. Zorg dat je een positief verhaal vertelt over het belang van leren en ontwikkelen. Voor organisaties is talentontwikkeling een van de grootste en meest relevant uitdagingen om innovatie en groei te realiseren. Ook noemt PWC vergrijzing, globalisering en klimaatverandering als belangrijke trends die invloed hebben op werk en op de inrichting van organisaties.

Onze laatste presentatie op de ambassade is van Nanja Piek, die de economische afdeling van de ambassade leidt. Zij vertelt over de redenen waarom de Brexit-deal nog niet is gesloten. Ze wijst op de mooie vertrekregeling (de deal) die is uitonderhandeld en die desondanks drie keer is weggestemd. Grootste blokkade is de backstop, de grens die getrokken zou moeten worden in Ierland en waarover een verdrag gesloten is, het Good Friday agreement,  waarin staat dat een dergelijke grens er nooit meer zou komen. We ronden af met de actualiteit rond de acties van Boris Johnson en het parlement.

In de middag weten we allemaal per metro, zonder te verdwalen, BP te bereiken. Daar worden we ontvangen door Peter Mather, group regional president Europe en HR-manager Sjoerd Gunnewijk. BP is gevestigd in 78 landen en heeft 73.000 medewerkers. Peter vertelt ons over de transitie die BP doormaakt naar energiewinning met een lagere CO2-uitstoot. BP onderkent de risico’s van klimaatverandering en wil haar verantwoordelijkheid nemen. Het aardoliebedrijf werkt aan verbetering van productiemethoden om efficiënter en met minder uitstoot van CO2 te produceren en zet in op gebruik van andere energiebronnen zoals nucleaire-, wind- en zonne-energie. Deze veranderingen moeten ertoe leiden dat er in 2050 geen uitstoot meer is van CO2. Sjoerd vertelt over de HR-strategie van BP. De nadruk ligt op ontwikkeling van kennis en vaardigheden vanwege de technologische ontwikkelingen, inclusief werkgeven door bijvoorbeeld meer vrouwen aan te trekken en leiderschap met lokale leiders in plaats van expats.

Een vol programma dat vraagt om een afsluiting in een old English pub.

 

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden