Verdienen medewerkers in de Randstad meer dan daarbuiten?

Logo AWVN-werkgeverslijnVerdienen medewerkers in de Randstad meer dan daarbuiten?

Elke (HR-)manager wordt er wel eens mee geconfronteerd: een werknemer heeft gehoord dat hij in de Randstad zo’n € 500 per maand meer kan verdienen voor hetzelfde werk. Moet u inderdaad de beurs trekken of klopt dit verhaal niet?
Regionale verschillen in salarissen zijn er altijd al geweest, maar hoe groot zijn ze eigenlijk? In de Beloningsmonitor van AWVN ligt het antwoord besloten. In deze online tool zitten inmiddels meer dan 325.000 werknemersgegevens.

Hoe kijk je naar de data?

Beloningsverschillen kunnen op meerdere niveaus bekeken worden. Overall voor alle data per provincie of heel specifiek voor een bepaalde functie. Elke keer kan de uitkomst net even anders uitpakken. Wees je ervan bewust dat data meerdere verhalen kunnen vertellen.

In Zeeland liggen de salarissen hoger

Ten eerste het algemene beeld per provincie ten opzichte van heel Nederland en ongecorrigeerd voor leeftijdseffecten of werk-& denkniveau:

  • 1-4% hoger: Groningen, Drenthe, Zeeland en Zuid-Holland
  • 4-6% minder: Noord-Holland, Noord-Brabant, Limburg, Utrecht

Als we dan de focus verleggen naar werk- en denkniveau, zie je dat iemand met een MBO-diploma meer kan verdienen in Groningen, Drenthe, Zuid-Holland of Zeeland dan in de overige provincies. De data uit de provincie Zeeland laten op alle opleidingsniveaus de grootste positieve afwijking zien ten opzichte van het landelijke beeld. Een mogelijke verklaring vormt de spanning tussen de arbeidsmarktregio’s Rotterdam en Antwerpen en het positioneren van de industrie in Zeeland als interessant alternatief.

Arbeidsvoorwaardenpakketten, leeftijden en diensttijden verklaren een belangrijk deel van het verschil. Wie al vele jaren werkervaring heeft, is daardoor vaak ook gegroeid in salaris. En medewerkers in kapitaalintensieve sectoren krijgen doorgaans beter betaald dan degenen in sectoren die leunen op fysieke arbeid. In deze uiteenzetting is daar niet voor gecorrigeerd.

Van het verhaal dat de lonen in de Randstad per definitie hoger liggen dan in het ‘buitengebied’, blijft dus weinig over. Uit de cijfers blijkt dat in de Randstad niet beter wordt betaald dan wat het landelijk beeld laat zien.

Gebruikte data
De Beloningsmonitor maakt gebruik van ruim 325.000 werknemersgegevens van uiteenlopende organisaties. Data worden jaarlijks ververst en zijn daarmee actueel en representatief voor de brede arbeidsmarkt.

Zelf op onderzoek uit? Ga naar beloningsmonitor.awvn.nl of neem contact op met uw AWVN-adviseur.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden