15 juli 2019

De invloed van gesneden sla op werken in de food

In een Hollandse zomer kan het van de ene op de andere dag barbecueweer zijn. Dan verwacht iedereen dat zijn pakket met hamburgers, worstjes en kipspiesjes klaarligt bij de supermarkt. Dat betekent iets voor werkgevers en werknemers in de voedingsindustrie. AWVN deed in opdracht van MKB Rotterdam-Rijnmond en de gemeente Rotterdam onderzoek naar de food, de voedselverwerkende industrie. Daaruit komt naar voren dat de 24-uurseconomie invloed heeft op werktijden en op de vaardigheden die medewerkers nodig hebben om het werk uit te voeren. Beleidsadviseur Anne Megens praat u bij, terwijl zij een barbecue in het bos houdt.

= LEES VERDER ONDER DE VIDEO =

De gemakseconomie op de werkvloer

De gemakseconomie op de werkvloer
Het barbecue-seizoen is geopend... over veranderend werk in de food

Dichtgetimmerde roosters passen niet goed meer in een 24-uurseconomie. Het kan zomaar zo zijn dat er veel korter of langer gewerkt moet worden of dat er voortaan volcontinu geproduceerd moet worden. Je ziet dan ook dat ploegendiensten en nachtwerk toenemen in Nederland. Voor degene die de planning maakt, betekent dit balanceren tussen twee belangen: de productie gesmeerd laten verlopen en rekening houden met de vitaliteit en wensen van medewerkers.

Een ander effect van de gemakseconomie zit in functies en vooral de vaardigheden. Denk aan operators in de food. Dat zijn mensen die een productielijn overzien: verzamelen, wassen, snijden en inpakken van groenten. Meestal stuurt een operator een aantal productiemedewerkers aan. Uit ons onderzoek blijkt dat juist soft skills steeds belangrijker worden, vooral vanwege de wisselvalligheid in werkdruk en werktempo. Dat betekent niet alleen dat een operator meer moet kunnen dan alleen machines bedienen; hij moet ook mensen durven aanspreken en motiveren. Het betekent ook dat werkgevers voor het vervullen van een vacature veel breder kunnen zoeken dan alleen in de technische hoek.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden