Wanneer te warm om te werken?

Logo AWVN-werkgeverslijnWerken bij hoge temperaturen kan schade toebrengen aan de gezondheid van werknemers. Bij welke temperatuur is het in de zomer te warm om te werken?

 

Het Arbobesluit bepaalt dat de temperatuur op de werkplek geen schade mag veroorzaken aan de gezondheid van de werknemers. Een maximumtemperatuur wordt echter niet genoemd. Het is aan de werkgever en de werknemer gezamenlijk om hier afspraken over te maken. Dit kan eventueel in overleg met de ondernemingsraad of personeelsvertegenwoordiging. Denk hierbij aan het afspreken van een tropenrooster. Ook kan de arbodienst advies geven over werken bij hitte. Tevens kan het raadzaam zijn om de RI&E en het plan van aanpak te raadplegen. Mogelijk zijn daar verdere regels in opgenomen over het werken bij hoge temperaturen.

Daarnaast is het van belang dat de werkgever maatregelen neemt bij hoge temperaturen. De werkgever kan bijvoorbeeld warmte producerende machines zo veel mogelijk uitzetten of in een aparte ruimte zetten, zonwering gebruiken en voor goede ventilatie zorgen op de werkplek.

Werknemers kunnen zelf ook maatregelen tegen de hitte nemen. Denk bijvoorbeeld aan het dragen van luchtige kleding, het dragen van een hoofddeksel en smeren met zonnebrand als er buiten wordt gewerkt.

Bron: Rijksoverheid.nl

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden