Contract van zes maanden met een proeftijd van één maand?

Logo AWVN-werkgeverslijnMag dat: een arbeidsovereenkomst van zes maanden met een proeftijd van één maand?

Werkgever wil na een sollicitatieprocedure één van de kandidaten een arbeidsovereenkomst voor zes maanden aanbieden. Werkgever wil in de arbeidsovereenkomst een proeftijd van een maand overeenkomen, om te kijken of de werknemer in het team past. Mag dat – een arbeidsovereenkomst van zes maanden met een proeftijd van één maand?

Op grond van de wet mag in een arbeidsovereenkomst voor zes maanden geen proeftijd worden afgesproken. De reden hiervoor  is dat een kortdurende arbeidsovereenkomst voor de werknemer al veel onzekerheid met zich meebrengt. Het is volgens de wetgever onwenselijk om de onzekerheid te laten toenemen door in een dergelijke arbeidsovereenkomst een proeftijd toe te staan.

In een arbeidsovereenkomst voor langer dan zes maanden mag dus wel een proeftijd worden gezet. Een proeftijd moet schriftelijk overeengekomen worden. Als dat niet schriftelijk is overeengekomen, dan is de proeftijd nietig, en wordt er vanuit gegaan dat er een arbeidsovereenkomst zonder proeftijd overeengekomen is.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden