WIA-keuring blijft uit, wat nu?

Een van mijn werknemers heeft een WIA-uitkering aangevraagd. Maar de keuring kan voorlopig niet gebeuren vanwege achterstanden bij het UWV. Waar moet de werknemer intussen van leven? 

De laatste jaren heeft het UWV een flinke achterstand opgelopen bij WIA-keuringen. Als het UWV niet tijdig een beslissing kan nemen over de WIA-aanvraag, dan laat het UWV de werknemer weten dat hij een voorschot kan aanvragen. Dit gebeurt uiterlijk  twee weken voordat de uitkering in zou moeten gaan. Door het voorschot kan de werknemer in zijn levensonderhoud voorzien totdat het UWV een beslissing heeft genomen over zijn recht op een WIA-uitkering. Het voorschot wordt dan verrekend met de WIA-uitkering. Komt de werknemer niet voor een WIA-uitkering in aanmerking maar krijgt hij een WW-uitkering, dan wordt het voorschot met deze uitkering verrekend.
Als het UWV een voorschot verstrekt en achteraf vaststelt dat er geen of een lager recht op een WIA- of  WW-uitkering bestaat, dan moet de werknemer het voorschot normaliter terugbetalen. Maar vanwege de achterstanden bij de keuringen, is tijdelijk besloten om de voorschotten in dit geval kwijt te schelden.

VvdW, maart 2022

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden