AWVN 100 jaar

Swingend naar je werk

Artikel t.g.v. 100-jarig bestaan van AWVN
Artikel t.g.v. 100-jarig bestaan van AWVN

Working 9 to 5. Het nummer van countrygrootheid Dolly Parton is met afstand het bekendste liedje waarin de werkvloer wordt bezongen.
Maar de muziekindustrie heeft meer hits voortgebracht over kantoorslaven, fabrieksarbeiders en smachtende thuiszitters. In welke nummers is het werk nog meer een centraal thema?
AWVN heeft de meest swingende liedjes voor u op een rij gezet.   

 

 

A hard day’s night – The Beatles (1964)
Hitmachines John Lennon en Paul McCartney schrijven dit nummer voor de gelijknamige film over de Britse popgroep, op de vlucht voor hardnekkige fans. De titel verwijst naar een verhaspeling van drummer Ringo Starr, die na een concert verzuchtte dat het een ‘hard day’s night’ was geweest. De zanger van het nummer werkt zich in het zweet, zodat zijn liefje kan kopen wat ze wil. Vermoeiend is het wel, maar als hij thuiskomt en zich in haar armen stort, is alles weer koek en ei.
Working day and night – Michael Jackson (1979)
De King of Pop schreef dit nummer voor zijn uitermate succesvolle solo-album Off the Wall. Van zijn vriendinnetje moet de zanger werken van de vroege avond tot de late avond, terwijl hij liever bij haar wil zijn. Hij vermoedt dan ook dat ze vreemdgaat. Het nummer werd nooit op single uitgebracht, maar werd desalniettemin een groot succes op de radio. Jackson zong het nummer ook geregeld tijdens optredens. Met 128 beats per minute is het één van zijn snelste liedjes.
9 to 5 – Dolly Parton (1980)
Het ultieme lijflied voor de vrouw met een kantoorbaan. Countryzangeres Dolly Parton schreef het nummer voor de gelijknamige film, waarin zij haar debuut maakte als actrice. Daarin speelt ze een secretaresse die samen met twee collega’s afrekent met hun autoritaire, seksistische baas. Het is het meest politieke nummer van Parton, waarin zij de loonkloof tussen mannen en vrouwen hekelt. They just use your mind and they never give you credit. Nog altijd een actueel thema.
Morning train (9 to 5) – Sheena Easton (1980)
Tweede liedje over het 9-tot-5-bestaan dat in hetzelfde jaar uitkomt als Partons klassieker. Waar de countryzangeres de onafhankelijke, hardwerkende vrouw bezingt, gooit Easton het over een heel andere boeg: zij zingt over haar vriendje dat de hele dag op kantoor zit, terwijl zij thuis smachtend wacht op zijn terugkomst. Night time is the right time, want dan neemt hij de trein terug en gaan ze samen uit eten, dansen, naar de bioscoop of wat de dame maar wil. Om verwarring met Partons hit te voorkomen, wordt het nummer in de Verenigde Staten uitgebracht onder de titel Morning train.
She works hard for the money – Donna Summer (1983)
Een ode aan de hardwerkende vrouw uit de arbeidersklasse. Geschreven voor de koningin van de disco, naar aanleiding van een ontmoeting die zij heeft met een oververmoeide toiletjuffrouw in een bekend restaurant in Los Angeles. Deze dame, Onetta Johnson, wordt niet alleen genoemd in het lied, ze staat ook op de foto die de achterkant van het singletje siert, met Summer op de voorgrond, dat dan weer wel.
Work bitch – Britney Spears (2013)
Tikje ordinaire eerste single van het achtste album van superster Britney Spears. Geschreven en geproduceerd met succesrapper will.i.am. In de clip toont La Spears zich een sexy meesteres die andere schaars geklede vrouwen met de zweep aan het werk zet. Maserati? Bugatti? Villa? Uitbundig feesten met vrienden? Strak lijf in je bikini? Daar moet je hard voor werken, Brit!
Work – Rihanna ft. Drake (2016)
Dit aanstekelijke nummer van de popster uit Barbados bereikt in 2016 in een mum van tijd de nummer-1-positie in acht landen, waaronder ook Nederland. Het nummer, dat ze zingt met rapper Drake, gaat eerder over werken aan een relatie dan over werken in de kantoortuin. Als je de bijbehorende clip bestudeert, was Twerk misschien een betere titel voor deze hit geweest.
Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden