AWVN 100 jaar

Ook gefeliciteerd!

Artikel t.g.v. 100-jarig bestaan van AWVN
Artikel t.g.v. 100-jarig bestaan van AWVN

Algemene Werkgeversvereniging Nederland bestaat op 20 juni honderd jaar. Maar AWVN is niet de enige die dit jaar deze respectabele leeftijd bereikt. Tal van muziek-, sport- en gezelligheidsverenigingen, woningbouwcoöperaties, culturele en onderwijsinstellingen overschrijden de eeuwgrens, en daarnaast natuurlijk de nodige ondernemingen. Een – ongetwijfeld niet volledig overzicht – van Nederlandse bedrijven die in 2019 ook hun 100-jarige jubileumfeest vieren. Waaronder een aantal indirecte leden, én twee direct leden: KLM en Avebe.

 

De enige benzinepomp van Etos, jaren zestig. Bron: www.mkb.nl/forum.

Drogisterijketen Etos, tegenwoordig onderdeel van Ahold Delhaize; het hoofdkantoor staat in Zaandam. Etos (Eendracht, Toewijding, Overleg en Samenwerking) vindt z’n oorsprong in Philips Coöperatieve Verbruiksvereeniging, waartoe een aantal kruidenierswinkels, drogisterijen, slagerijen, een broodfabriek en zelfs een benzinepomp in Eindhoven behoorden. De coöperatie werd opgericht op initiatief van Anton Philips, die zich ergerde ‘aan het opschroeven van de prijzen door de Eindhovense middenstand wanneer Philips haar lonen optrok. Met de oprichting van de coöperatie wilde hij al zijn medewerkers tegen redelijke prijzen voorzien van de eerste levensbehoeften’¹.

Affiche uit 1920. Bron: Geheugen van Nederland

Koninklijke Luchtvaart Maatschappij (KLM), opgericht op initiatief van luchtvaartpionier en tevens eerste directeur van het bedrijf, Albert Plesman (1889-1953). Sinds 2004, toen Air France de meerderheid van de aandelen overnam en Air France/KLM ontstond, is KLM niet meer zelfstandig, wel is het de oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld die nog onder haar oorspronkelijke naam opereert. Bovendien staat de oudste internationale lijndienst (Amsterdam-Londen, sinds 1920) die ook nu nog door dezelfde luchtvaartmaatschappij wordt uitgevoerd, op naam van KLM.
In 2017 vervoerde de KLM (inclusief dochtermaatschappijen Transavia, Martinair en Cityhopper) 32,7 miljoen passagiers met zo’n 200 toestellen, voerde vluchten uit op 87 Europese en 73 intercontinentale bestemmingen, en had bijna 35.000 mensen in dienst  – en is daarmee qua grootte de derde particuliere werkgever in Nederland².

Avebe. Staat oorspronkelijk voor ‘Aardappelmeel Verkoop Bureau’. De eerste jaren gericht op het verkopen van aardappelen voor meerdere zelfstandige coöperaties in noordoost-Nederland. Halverwege de twintigste eeuw kwamen er Avebe-fabrieken (Foxhol, Gasselternijveen, Ter Apel), die een nieuw product maakten: derivaten van aardappelzetmeel.
Alles uit de aardappel halen wat erin zit, is de slogan van Avebe. Zo weet het bedrijf tegenwoordig ook hoogwaardige eiwitten uit de aardappel te winnen. De producten van Avebe, uitgegroeid tot een internationale coöperatie met ruim 2.500 aangesloten Nederlandse en Duitse leden, vinden hun weg niet alleen in de voedingsindustrie, maar ook op in de papier-, textiel,- bouwmaterialen- en kleefstoffenindustrie.

Daarnaast feliciteert AWVN:
• familiebedrijf De Ree, exporteur van bloembollen in Lisserbroek
• autohandel Goosen & Polderman B.V. in Rotterdam, tegenwoordig dealer van Toyota
Van Doorn Bakkerijen in Spijkenisse, producent van koek en koekspecialiteiten
verfhandel Mulle, vertrouwd adres in Musselkanaal voor verf en behang, glas en gordijnen
de Lelie, schoonmaakbedrijf en glazenwasserij gevestigd in Den Bosch
Rijnen Brandstoffen, familiebedrijf in Tilburg, groot geworden met kolen
• het in Tilburg gevestigde adviesbureau voor (mkb-)ondernemers Van Spaendonck
• de Nijmeegse verffabriek, het oudste verfbedrijf in de oudste stad van Nederland
Kerger marine (Schiedam), groothandel elektrotechnische producten scheepvaart- en offshore-industrie
Nienaber in Bussum, de oudste makelaar in het Gooi
• installatiebedrijf Geissler in Lemelerveld, oorspronkelijk begonnen als fietsenfabrikant
Widenhorn in Rhoon, specialist op het gebied van plaatbewerking
Schuitemaker Rijssen; ontwikkelt, produceert en verkoopt machines voor landbouw en veeteelt
bakkerij van den Bergh in Afferden – brood, vlaaien en andere bakkersspecialiteiten.

1 Bron Philips-drogisterij vanaf 1931, Rob le Pair
2 Bron KLM in kort bestek, maart 2018

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden