Tien films over de wereld van werk

Ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van werkgeversvereniging AWVN: tien films of documentaires waarin het werk (of het ontbreken aan een baan) centraal staat, en die meer dan de moeite van het bekijken waard zijn.

I, Daniel Blake Verstrikt in uitkeringenbureaucratie
De 59-jarige Daniel Blake werkt al zijn hele leven als timmerman. Tot hij een hartaanval krijgt en een beroep moet doen op een uitkering. Hij raakt verstrikt in het onpersoonlijke en bureaucratische web van de sociale zekerheid in Engeland. Samen met de alleenstaande moeder Katie verzet hij zich tegen het systeem. Een innemende en ontroerende film over de menselijke kant van de uitkeringsfabriek.
(2017, trailer)
Koekenbakker Punselie Familiebakkerij in moderne tijden
Wie kent de Punselie niet, het stroopkoekje uit Gouda? In de familiebakkerij van Ron Punselie worden dagelijks 40.000 koekjes geproduceerd. Maar Punselie heeft het lastig. Eisen aan machines en personeel worden steeds hoger. Drastische maatregelen zijn nodig om de fabriek te laten voortbestaan. Een mooi portret van een oer-Hollands familiebedrijf dat zich staande probeert te houden in moderne tijden.
(Documentaire, 2013, te bekijken via NPO Start)
Up in the air Romcom over ontslag-consultant wiens baan verdwijnt
Ryan Bingham – gespeeld door George Clooney – leidt een onbezorgd bestaan als consultant die het hele land doorvliegt om mensen te ontslaan. Tot de jonge en ambitieuze Nathalie Keener bij het bedrijf komt werken. Zij wil de ontslagprocedures automatiseren. En dan is er ook nog een vrouw die Binghams hart weet te stelen. Opeens komt Binghams baan zelf onder druk te staan.
(2009, trailer)
Office Space Komische cultfilm over overleven in de kantoorjungle
Drie collega’s doen geestdodend werk bij het onduidelijke bedrijf Initech. Als er ‘efficiency consultants’ worden ingehuurd om het personeelsbestand in te krimpen, besluiten de drie mannen in opstand te komen. Een heerlijke parodie op de kantoorcultuur van memo’s, werkeilanden en kapotte printers.
(1999; trailer).
De Tegenprestatie Achter de schermen bij de dienst Werk en Inkomen
Sinds een aantal jaren vragen gemeenten voor een uitkering om een tegenprestatie. Ongeacht leeftijd, opleiding of persoonlijke situatie, als bijstandsgerechtigde moet je iets terugdoen voor de maatschappij. Rotterdam staat bekend als de gemeente die de tegenprestatie het strengst toepast. Deze documentaire laat zien hoe het er achter de schermen bij de Dienst Werk en Inkomen aan toe gaat.
(Documentaire, 2015, te bekijken op de site van Human)
The Human Resources Manager Tot het uiterste voor een medewerker
Een manager human resources van een grote bakkerijketen in Israël krijgt het voor de kiezen als één van zijn buitenlandse medewerkers overlijdt bij een bomaanslag. Kranten spreken schande over de bakkerij die de werkneemster onmenselijk zou hebben behandeld. De manager besluit alles in het werk te stellen om het stoffelijk overschot terug te brengen naar haar geboorteland en om de laatste eer aan haar te bewijzen.
(2010, trailer)
Moneyball De kracht (en zwakten) van data voor personeelsstrategie
Een honkbalfilm die meer over HR-analytics gaat dan sport. De eigenzinnige manager Billy Beane (Brad Pitt) besluit zijn falende team Oakland Athletics op een andere manier te managen: vanuit de statistiek in plaats van intuïtie. Met hulp van honkbalstatisticus Peter Brand (Jonah Hill) scout en stelt hij nieuwe spelers op volgens een onorthodox systeem. Zo weet hij een ongeslagen reeks van twintig wedstrijden neer te zetten in de hoogste Amerikaanse honkbalcompetitie. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
(2011, trailer)
Modern Times Charlie Chaplins klassieker over automatisering
Charlie Chaplin speelt een arbeider in een fabriek die van de ene in andere tragikomische situatie terechtkomt, al worstelend met moderne technologie. De film laat op humoristische wijze zien wat er gebeurt als de industrie ontmenselijkt raakt. Modern Times wordt gezien als de laatste succesvolle stille film.
(1936, trailer)
Norma Rae De weg van fabrieksarbeidster naar vakbondsvrouw
Norma Rae werkt in een katoenfabriek in North Carolina. Als ze in aanraking komt met vakbondsorganizer Reuben besluit ze zich in te gaan zetten om de werkomstandigheden in de fabriek te verbeteren. Tegen de adviezen van haar collega’s en familie in besluit ze acties te organiseren. Een Oscarwinnende film, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, over de opkomst van vakbonden in Amerika.
(1979, trailer)
One Week Job Volg je passie, maar dan echt
Sean Aiken hoorde het zijn hele leven: volg je passie. Na zijn middelbare school weet hij nog steeds niet wat die passie is en dus besluit hij een jaar lang elke week een andere baan uit te proberen. Van Hollywoodproducer tot beurshandelaar; hij doet het allemaal. Onderweg ontdekt hij hoe het is om te werken, wat succes is en hoe werk kan bijdragen aan levensgeluk.
(2010, trailer)
Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden