Praktijkvoorbeeld AWVN-jaarcongres 2017

Mplooy: samen de lokale arbeidsmarkt vooruithelpen

Mplooy is een initiatief van een aantal ondernemers uit Veghel, waaronder Sligro, om met elkaar een antwoord te vinden op verschillende arbeidsmarktvraagstukken. IBN, voorheen de sociale werkvoorziening in Noordoost-Brabant en nu een sociale onderneming, ondersteunt Mplooy. IBN-directeur Maarten Gielen: “De ondernemers kwamen twee jaar terug in eerste instantie bijeen om te zien hoe ze samen invulling zouden kunnen geven aan de Quotumwet voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Met het idee dat ze door de krachten te bundelen met elkaar misschien nieuwe werkgelegenheid kunnen creëren. Denk aan een gezamenlijke strijkservice, of aan gezamenlijk beheer rond de verschillende bedrijfspanden.”

Duurzame inzetbaarheid
Al pratend kwamen de ondernemers echter tot de conclusie dat ze zelf ook worstelden met duurzame inzetbaarheid van eigen medewerkers. Dus ontstond volgens Gielen de gedachte om gezamenlijk werk-naar-werktrajecten te gaan realiseren.
“Een medewerker die in het ene bedrijf niet meer meekan, kan dat met wat omscholing misschien wel in een andere functie in een ander bedrijf. Als IBN voeren we de gesprekken met medewerkers en proberen we een trajectplan op te stellen, waarbij we vooral kijken naar competenties en niet zozeer naar diploma’s. Het wordt met name interessant als je via de juiste omscholing invulling weet te geven aan krapte op de lokale arbeidsmarkt, zoals geldt voor procesoperators.”

Vertrouwen
Vertrouwen in elkaar is een kernwoord. De ondernemers betalen lidmaatschapsgeld als blijk van commitment. “Ze moeten niet alleen mensen maar ook werkplekken inbrengen, en niet het idee hebben dat ze medewerkers doorgeschoven krijgen waar iets mis mee is. Ook medewerkers moeten het vertrouwen hebben dat het vanuit een positieve insteek gebeurt”, benadrukt Gielen. Draagvlak op CEO-niveau is volgens hem cruciaal. Het initiatief is aanvullend op de verantwoordelijkheid van werkgevers voor duurzame inzetbaarheid binnen de eigen organisatie en moet zuiver blijven: “Medewerkers die echt een probleem hebben, zoals burn-out, horen niet thuis in zo’n traject.”
De eerste trajecten in Veghel gaan nu van start. Ondernemers uit Uden en Oss zijn zo enthousiast dat ze vergelijkbare concepten willen gaan neerzetten.


Praktijkvoorbeeld inclusief/De organisatie van de toekomst • Tekst: Marloes Hooimeijer, beeld (Gielen tijdens het AWVN-jaarcongres): Liesbeth Dingemans • oktober/november 2017

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden