Het goede doen voor zowel de organisatie als de maatschappij. De principes van maatschappelijk verantwoord werkgeven (MVW) klinken wellicht bekend. Veel organisaties zijn immers al jaren aan de slag met people, planet en profit. In aanloop naar ons jaarcongres roept dat de volgende vraag op: hoe verhoudt MVW zich tot maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)? In dit artikel leggen we het verschil uit.
Organisaties zijn er niet alleen om winst te maken. Ze maken ook onderdeel uit van de maatschappij. Dat besef wordt steeds sterker. Bedrijven realiseren zich dat ze niet alleen een radertje zijn in de maatschappij, maar ook verantwoordelijkheid dragen.
Wereldwijd zetten veel organisaties daarom al in op maatschappelijk verantwoord ondernemen. Op basis van het drieluik people, planet en profit bepalen zij de bedrijfsdoelstellingen. MVO is daarmee een breed onderwerp. Maatschappelijke verantwoordelijkheid strekt zich uit over alle onderdelen van de organisatie.
Zo denken bedrijven bijvoorbeeld na over hoe ze het bedrijf kunnen laten groeien, maar tegelijkertijd over hoe de ecologische voetafdruk van het productieproces verkleint kan worden. Ondertussen zet marketing zich in om de boodschap van de organisatie op een inclusieve en voor iedereen begrijpbare manier in beeld en tekst vorm te geven. En dat terwijl ze bij ICT werken aan het toegankelijker maken van online-applicaties voor verschillende doelgroepen.
MVO is niet alleen goed voor de maatschappij, maar ook voor de onderneming zelf. Maatschappelijk betrokken bedrijven kunnen zowel op de korte als lange termijn een goed financieel rendement halen. Zo neemt de vraag naar duurzame en eerlijke producten al een tijd toe. Daarnaast voelen consumenten zich vaak verbonden met bedrijven die dezelfde normen en waarden hebben als zij. Door maatschappelijk verantwoord te ondernemen is de kans groter dat je op de lange termijn een grotere klantenkring opbouwt én dat ze je trouw blijven. MVO is daarmee geen nice-to-have, maar een need-to-have voor een toekomstbestendige organisatie.
Inspiratiegids MVW
Maatschappelijk verantwoord werkgeven.
Wat is het, waarom zou je er mee beginnen en wat levert het op? Allemaal legitieme vragen. In onze inspiratiegids MVW geven we antwoord. Klik op de afbeelding om de gids te downloaden.
De term maatschappelijk verantwoord werkgeven (MVW) is relatief nieuw en daarom minder bekend. MVW is een onderdeel van MVO. Waar MVO draait om ondernemerschap, richt MVW zich op werkgeverschap. Bij het toepassen van MVW kijken werkgevers hoe ze met behulp van HR en arbeidsvoorwaardenbeleid het goede kunnen doen voor de werknemer en de maatschappij. Bij AWVN doen we dat vanuit drie domeinen: gelijkwaardigheid, welzijn & ontwikkeling, duurzaamheid.
Uit de adviespraktijk van AWVN blijkt dat veel organisaties binnen losse HR-projecten al werken aan MVW. Denk bijvoorbeeld aan goed opdrachtgeverschap, waarbij je als werkgever ook verantwoordelijkheid neemt voor medewerkers die bij je werken via inkoop van diensten, zoals schoonmakers of beveiligers. Of aan hoe je werknemers de mogelijkheid kan geven om tijd te besteden aan vrijwilligerswerk én daarmee tegelijk bijdraagt aan de eigen HR-doelen. En niet te vergeten: het opnemen van duurzame initiatieven in de eigen arbeidsvoorwaarden.
Initiatieven genoeg. Echter ontbreekt de paraplu waaronder het beleid wordt vormgegeven vaak nog. Daar ligt de kracht van MVW. Door werkgeverschap en maatschappelijke impact met elkaar binnen beleid te verbinden kan een win-winsituatie gecreëerd worden voor werkgevers, werknemers en de maatschappij an sich.
Met MVW kun je verschillende kanten op. Je kunt als organisatie niet op elk domein of thema direct uitblinken. Maak, zeker bij het zetten van de eerste bewuste stappen op MVW-gebied, keuzes die nauw aansluiten bij je organisatiedoelen en HR-strategie. Wil je daarvoor inspiratie opdoen? Kom dan op 1 juli naar ons jaarcongres.
Log in met de gebruikersnaam die je altijd gebruikt en die bij ons bekend is, maar met het wachtwoord van je bijbehorende werk- school- of privéaccount van Microsoft of Gmail