Raspberry Maxx kan door de inzet van een interne jobcoach het aantal werkplekken voor mensen met een arbeidsbeperking door laten groeien

“Die taart heeft even een kleine deuk opgelopen”
Henny van Bergeijk en haar man Carlo Peters zijn eigenaar van frambozenkwekerij Raspberry Maxx in het Limburgse Meijel. Zij verkopen frambozen en frambozenproducten rechtstreeks aan de consument, hebben een terras en winkel en organiseren picknicks en evenementen tussen de frambozen. Scholen uit de buurt vinden het een innovatief bedrijf en plaatsen graag stagiairs, van plantenteelt tot food & design. Het bedrijf biedt mensen die extra begeleiding nodig hebben een vaste werkplek, leerplek of dagbesteding. ‘Maximizing People’ noemen ze dat bij Raspberry Maxx.

Eigenaresse Henny van Bergeijk: “Het zijn mensen zoals jij en ik, maar kwetsbaarder. Alles moet tegenwoordig sneller en hoger, dat proberen wij hier niet te doen. Toen wij Raspberry Maxx in 2004 begonnen, wilden wij in die sfeer een lekkere framboos maken. We hebben allerlei klusjes die juist deze mensen goed kunnen. We bakken zelf, maken toetjes, frambozen moeten in bakjes, alles moet gestickerd”, vertelt Van Bergeijk. “Het is sfeer, vertrouwen en rust, van waaruit je dan samen aan iets bouwt. Je moet wel geïnteresseerd zijn in mensen.”

Raspberry Maxx heeft vijf reguliere werknemers, drie Wajongers, een vierde in het traject van proefplaatsing, twee mensen die vanuit een pgb voor dagbesteding komen en een aantal Wajongers die als vrijwilliger werken.

Van Bergeijk: “De mensen in de dagbesteding hoeven niet te presteren. Maar van Wajongers met een contract verwacht ik een echte werkhouding. We zijn wel gewoon een frambozenbedrijf. Een potje dat niet recht gestickerd is, kan ik niet verkopen op de markt.” Soms gaan dingen iets minder nauwkeurig. Dan springt zij zelf bij om het uit te leggen: “Excuses, die taart heeft even een kleine deuk opgelopen.” Haar man vult aan: “Als je een bedrijf hebt, werk je zeven dagen per week. Zij herinneren ons eraan waar het eigenlijk om gaat. Dat niet het zakelijke altijd voorop hoeft te staan.”

Raspberry Maxx heeft uitbreidingsplannen. Er komen nieuwe plekken voor Wajongers. “Wat wij het liefste zouden willen, is dat je net als vroeger kunt wonen en werken bij de boer. Aan vier of vijf mensen een plek bieden waar ze kunnen wonen, samen eten, maar ook hun privacy hebben.”

Gewoon rechttoe rechtaan
Raspberry Maxx past de functies op het bedrijf aan voor Wajongers. Zij werken dus met jobcarving, waarbij de aanpassing vooral zit in werktempo, werkdruk en werktijden. Het bedrijf werkt met loondispensatie en loonwaardebepaling. “Dat gaat in onderling overleg met UWV.

Als werkgever hebben we inmiddels geleerd dat we beter langzaam kunnen opbouwen dan te enthousiast van start gaan.” Ze werken het liefst met een interne jobcoach, maar nu die er niet is begeleiden ze de mensen zelf. Henny van Bergeijk: “Naar mensen met autisme bijvoorbeeld moet je heel duidelijk zijn. Gewoon rechttoe rechtaan. Ik vind dat heel prettig.”

Er werken mensen met een heel laag opleidingsniveau, maar zij hebben ook een student van de Hogere Agrarische School (HAS). “Deze Wajonger is langzaam, omdat hij zuurstofgebrek heeft gehad, maar hij heeft wel de brains”, vertelt Van Bergeijk. “Hij heeft eerst stage gelopen en krijgt nu een proefplaatsing. Dan kan hij mee in het stuk plantenteelt en Carlo ondersteunen.”

Raspberry Maxx bekijkt individueel wat de mogelijkheden zijn. Dat betekent soms ook dat mensen een enorme groei doormaken. “Vorig jaar is hier een meisje gekomen dat werk in de luwte nodig had. Haar moeder betaalde ons vanuit een pgb een tegemoetkoming. Na twee maanden ging het zoveel beter dat zij met Wajong eerst een proefplaatsing mocht volgen en nu heeft zij een halfjaarcontract. Toch heel knap”, vertelt Van Bergeijk.

‘Maximizing People’
Raspberry Maxx werkte voorheen met een interne jobcoach met behulp van een coachbudget van UWV. Deze regeling is vanuit het UWV tijdelijk afgeschaft in verband met een fraudezaak. De interne coach mocht van UWV niet meer bij dezelfde werkgever in dienst zijn als de Wajongers.

Er zijn drie redenen waarom de gesubsidieerde interne jobcoach zo belangrijk is voor de succesvolle voortzetting van het inclusieve beleid van Raspberry Maxx. De eerste reden is beschikbaarheid. Henny van Bergeijk: “Ik heb iemand nodig die gelijk kan ingrijpen als er iets is. Onze eigen jobcoach werkte hier 28 uur. Dat heb je nodig als je zes tot acht Wajongers hebt werken. Een jobcoach van een extern bureau kan dat niet bieden.”

Dan is er de businesscase. Een eigen jobcoach volledig zelf betalen is niet haalbaar. “Het hele zorgstuk moet zelf de broek ophouden bij ons. De extra uren die wij erin steken als werkgever, dat hoeft niks te kosten. Maar bijleggen vanuit ons eigen bedrijf gaat niet.”

Ook is er het belang van betaald werk. Twee jaar geleden had Raspberry Maxx nog zes Wajongers in dienst. Na afschaffing van de regeling door UWV moest het bedrijf noodgedwongen bestaande contracten af laten lopen. De Wajongers kregen de keuze om vrijwillig te blijven met behoud van uitkering. Voor sommigen was dat prettig, maar betaald werk heeft toch de voorkeur. “We werken het liefst met een contract en aanvullende Wajong-uitkering. Dan is het duidelijk. Anders is het moeilijker om eisen te stellen aan de medewerker.”

Raspberry Maxx is inmiddels opnieuw gestart met trajecten, omdat UWV weer budget beschikbaar stelt voor interne jobcoaching. Zodra de uitbreiding het toelaat, komt er een nieuwe jobcoach op de frambozenkwekerij. “Daarom bouwen we ook de dagbesteding weer op. Dan kun je makkelijker iemand aannemen die ook de mensen uit de dagbesteding begeleidt.”

 

Gepubliceerd 2015/2016

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden