Luchtmachtbasis Gilze Rijen ervaart positieve invloed op werk en leefklimaat door collega’s met een beperking

Beter werk- en leefklimaat
Bij Luchtmacht locatie Gilze-Rijen werken al ruim 15 jaar mensen van Amarant Groep. Ze zijn niet meer weg te denken als facilitair medewerker. De voormalige stafadjudant van Defensie Helikopter Commando, Koninklijke Luchtmacht, vertelt over zijn ervaringen met deze werknemers. “We zien dat er veel bezuinigd is bij defensie, de eerste functionaliteiten die dan afvallen zijn facilitaire en huishoudelijke diensten.

Daar zag Amarant een opening om hun cliënten te plaatsen. We hebben een convenant met hen gesloten. In eerste instantie keken de eigen werknemers hier vreemd tegenaan, maar we zijn 15 jaar verder en de mensen zijn niet meer weg te denken op de vliegbasis. Ze horen er echt bij. Ik werk nu al twee jaar niet meer op Gilze-Rijen, maar als ik af en toe langskom, herkennen ze me en hebben we altijd een praatje. Ik vind het mooi dat Defensie dit soort mensen de mogelijkheid geeft om deel te nemen in het arbeidsproces, zelfs op zo’n bijzondere plek als een vliegtuigbasis van Defensie.” Het werk dat zij doen zou anders niet allemaal worden gedaan. Maar nu draagt het bij aan een beter werk,- en leefklimaat.

Waardevolle collega’s
Luchtmachtbasis DHC Gilze Rijen creëert functies op groepsniveau voor 25 mensen met een beperking. Amarant heeft een analyse uitgevoerd en een overzicht gegeven van de taken die hun cliënten kunnen uitvoeren op de vliegtuigbasis. De Amarant-medewerkers werken in de koffiepunten, waar ze koffie zetten en de bar netjes houden.

Daarnaast zorgen ze voor het onderhoud van de vliegtuigbasis, zoals het schoonmaken van de verkeersborden en reflecterende paaltjes. Hiermee dragen ze bij aan de veiligheid van de basis. Daarnaast helpt Amarant de luchtmachbasis met ad hoc klussen zoals ceremoniële parades waar ze stoelen klaarzetten en schoonmaken.

Op de luchtmachtbasis gelden veiligheidsregels. Voordat mensen komen werken, doet de RIVD een veiligheidsonderzoek om te zien of mensen geen criminele achtergrond of familielid hebben. Als deze check goed is, zijn ze welkom om te werken.

Er zijn dagelijks 2 à 3 begeleiders van Amarant Groep, die de werknemers ophalen van hun woonlocatie en naar de vliegtuigbasis brengen. Ze blijven de hele dag aanwezig om de werknemers te begeleiden en de werkzaamheden te coördineren. De luchtmachtbasis heeft er geen omkijken naar, het werkt als een zelfstandige eenheid. Iedereen kent de SW-begeleiders en de begeleiders kennen iedereen. In ieder gebouw waar een SW-medewerker werkt, is ook een vast aanspreekpunt van de Luchtmacht, als er een probleem is, gaan ze daar als eerst naartoe. Indien nodig belt diegene dan de SW-begeleider op om het verder op te lossen.”

Over het algemeen is men erg tevreden met de SW-medewerkers. “Natuurlijk gaan taken niet altijd honderd procent zoals bij een gewone werknemer, ze hebben wel een beperking. Toen we bijvoorbeeld nieuwe koffiezetautomaten kregen waarbij ze tien keuzes voor koffie hadden met en zonder suiker, was dat echt even omschakelen. Het levert wel grappige situaties op: ze noemden de nieuwe automaten ‘koffiezetvertragingsautomaat’. De werknemers zijn heel strikt in hun eigen taken. Als ze als taak hebben om de papierbakken leeg te maken en er zit een klein stukje plastic in, dan spreken ze onze eigen werknemers daar op aan. We kunnen er met elkaar wel om lachen dat ze zo gedreven zijn in hun taken, iedereen accepteert dat ze zo zijn.”

Goed voor de sfeer
Op luchtmachtbasis Gilze Rijen heeft de groep SW-medewerkers een positieve invloed op het werk en leefklimaat.  “Veel van deze SW’ers werken al 15 jaar voor ons, ze behoren gewoon tot de inventaris. Zo voelen onze werknemers dat, dus als iemand een dag ziek is wordt er ook echt naar ze gevraagd. Ze horen erbij en zijn geïntegreerd, er groeit echt een vertrouwensband met onze werknemers omdat ze zolang voor ons werken. Het werken voor de Luchtmacht is bijna heilig voor ze. Ze voelen zich thuis in dat wereldje, en onze werknemers vonden het natuurlijk fantastisch.

Toen ik stafadjudant was, werden op een gegeven moment twee locaties samengevoegd, waardoor de eenheid in Gilze-Rijen groter werd. De commandanten van de nieuwe squadrons belden me plat dat ze ook een werknemer van Amarant wilden hebben! Zodoende hebben we nu 25 mensen een plek kunnen geven”

Het zijn ook echte sfeermakers. Ze wonen natuurlijk wel eens ceremoniële parades bij. Dat maakte zoveel indruk op ze dat ze op een gegeven moment ook zijn begonnen muziek te maken. Van het een kwam het ander, met allemaal hetzelfde uniform aan kwamen ze optreden tijdens een commandantoverdracht.

 

Gepubliceerd 2015/2016

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden