Hema laat door de juiste randvoorwaarden en passende functies mensen boven hun beperking uitstijgen

Groots zijn door het kleiner maken
Bij de opening van Hema Voorschoten zette eigenaar Bas te Riele meteen mensen met een arbeidsbeperking in. In zijn andere vestiging in Noordwijk had hij hier al sinds 2000 positieve ervaring mee. Het levert directe waarde op, volgens de eigenaar: “Hema is een buurtwinkel, lokale inwoners zijn de klanten. In tijden waarin klanten overstappen naar concurrenten en het online shoppen een steeds groter aandeel opeist, is de belangrijkste vraag: waarom komen mensen nog naar de Hema? Door de sfeer, het lokale gevoel. Daarom wil ik dat het personeelsbestand de diversiteit uit de buurt weergeeft. Dat werkt aantrekkelijk voor klanten.”

Er zijn twee werknemers met het syndroom van Down. Zij werken erg langzaam en hebben een lage productiviteit. Daar staat tegenover dat zij wel heel sociaal zijn en gezelligheid op de werkvloer brengen. “Klanten lopen speciaal binnen als ze weten dat deze werknemers aan het werk zijn!”

Inmiddels is er al voor 17 mensen een arbeidsplek gerealiseerd en Hema wil dit in de toekomst blijven doen. Het advies aan andere ondernemers is dan ook: “Groots zijn door het kleiner maken”, waarmee Te Riele wil zeggen dat ondernemers het vraagstuk klein en lokaal aan moeten pakken door een individuele werknemer te plaatsen en dan te zien hoe het gaat.

Iedereen krijgt een kans
Hema Voorschoten creëert arbeidsplekken voor mensen met een arbeidsbeperking door jobcarving. Zij past algemene functies aan op de mogelijkheden van de werknemer, maar ook op wat deze werknemer leuk vindt om te doen. Er wordt vanuit de werknemer gezocht naar een functie in plaats van andersom.

Zorgstichting Gemiva Voorschoten (ondersteuning voor mensen met een achterstand in de samenleving) zoekt naar kandidaten, neemt de administratie voor haar rekening en regelt een jobcoach. Hema werkt op dit vlak al zo lang met Gemiva samen dat deze inmiddels goed weet welke kandidaten bij Hema passen. Hema heeft weinig criteria voor de kandidaten: “Iedereen krijgt een kans en we zien wel hoe het werkt.” De werving en selectie van deze doelgroep kost Hema zelf daardoor haast geen tijd of geld.

Presteren boven verwachting
Hema Voorschoten laat door de juiste randvoorwaarden en passende functies mensen boven hun beperking uitstijgen. Vaak functioneren zij beter dan het door UWV vastgestelde arbeidspotentieel.

Werknemers met een beperking beginnen met een stage van drie tot zes maanden met behoud van hun uitkering. Hierdoor zijn er geen kosten voor Hema. In dit inwerktraject loopt de werknemer een tot drie weken mee met een ervaren werknemer in een duo op verschillende afdelingen.

Nieuwe werknemers met een beperking werken altijd naast een duomaatje met meer ervaring (met of zonder beperking), zodat eventuele moeilijkheden kunnen worden opgevangen. Zij lopen per afdeling minimaal een week mee, dus er is genoeg tijd om te onderzoeken of de nieuweling de verschillende afdelingen leuk vindt en functies goed uitvoert. Tussentijds en na de stage vindt er evaluatie plaats met het duomaatje, de werknemer zelf en de jobcoach. Op basis van deze evaluatie besluit Hema welke functie het beste bij deze persoon past en of de werknemer een jaarcontract aangeboden krijgt.

Omdat werknemers in duo’s werken is er altijd iemand met kennis ter plaatse om bij te springen, dit zorgt voor een veilige omgeving. Het is belangrijk dat mensen met een beperking op iemand kunnen terugvallen, dit geeft hen een gevoel van veiligheid. Er moet altijd een sociaal vangnet aanwezig zijn. Deze werknemers zitten sneller “tegen hun plafon”, aldus Te Riele. Het is daarom belangrijk dat ze geen grote verantwoordelijkheden hebben, maar wel dat Hema ze erop kan aanspreken als iets niet goed gaat. Een externe jobcoach van Zorgstichting Gemiva begeleidt daarnaast iedere werknemer. Er zijn twee vaste jobcoaches voor alle werknemers.

Na de stage blijven ondernemer Bas te Riele, de jobcoach en de werknemers zelf monitoren of de functies nog passend zijn. Het motto hierbij is ‘evalueren doe je met elkaar’. Bas te Riele zorgt ervoor dat mensen flexibel blijven binnen hun functie en niet vastroesten: de markt verandert continu, als er een andere aanpak nodig is moet dit wel mogelijk zijn. Als voorbeeld schetst hij een werknemer met ADHD. Die is heel druk en heeft veel energie, maar wordt onrustig als hij veel verschillende taken moet uitvoeren. Hij zorgt nu voor het lossen van de vrachtwagen met producten; dit doet hij met veel plezier en heel snel!

Hema past functies zo nodig tussendoor aan. Zo bleek al snel voor een werknemer die achter de kassa staat, dat hij bij drukte ‘tegen zijn plafond’ kwam. Hij draait nu nog steeds de kassa’s, dat vindt hij het leukst, maar op drukke dagen vult hij de schappen.

Gepubliceerd 2015/2016

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden