Berenschot heeft door een aparte projectmanager Inclusief Werkgeverschap draagvlak, focus en kennis in huis

MVO in de kern
Berenschot is een adviesbureau met 350 medewerkers, dat als bedrijf maatschappelijk betrokken wil opereren. Berenschot lost voor publieke opdrachtgevers ingewikkelde vraagstukken op en is zo betrokken bij vele maatschappelijke projecten. Bart Hoex is manager P&O en verantwoordelijk voor inclusief werkgeverschap samen met de projectmanager voor inclusie. Diversiteit in het medewerkersbestand is een zeer belangrijke factor om MVO een plaats in de kern van het bedrijf te geven. Daarom wil Berenschot investeren in mensen met een arbeidsbeperking en vijf plekken creëren voor eind 2016.

Werk aanpassen aan de kandidaat
Berenschot schept arbeidsplaatsen voor mensen met een beperking via jobcarving. Bart Hoex: “We willen écht werk bieden, zodat mensen ook echt aan de slag kunnen. Mensen solliciteren op een functie, die wij aanpassen als dat nodig is. Uiteindelijk kan iedere functie zo aangepast worden, dat deze te vervullen is door iemand met een arbeidsbeperking”.

Er is een minimaal vereist opleidingsniveau (wo), maar het is Berenschot duidelijk dat kandidaten wellicht geen 40 uur kunnen werken en dat er per functie aanpassingen nodig kunnen zijn. Berenschot kijkt wat de vaardigheden, kennis en kunde van de kandidaat is en waar hij of zij op basis daarvan zou passen. “We kijken vooral ook in welke functie de kandidaat interessant kan zijn voor ons bedrijf, net als we dat bij reguliere kandidaten doen.

Berenschot zet álle vacatures open voor mensen met een arbeidsbeperking.” Onder elke vacature staat: “Als je niet aan alle eisen voldoet en binnen de doelgroep arbeidsgehandicapten valt, reageer vooral!” Met jobcarving kunnen we functies aanpassen. Daarnaast matcht Berenschot kandidaten waarvoor nu geen passende vacature is, met afdelingen die in de toekomst geschikt kunnen zijn.

Een geweldig verlengstuk 
Ondanks grote motivatie waren de resultaten bij Berenschot gering door tijdgebrek. Hoex: “De 100.000 banen hebben we als werkgevers niet 1-2-3 gerealiseerd. Zo’n doelstelling is vaak de verantwoordelijkheid van een hoofd P&O, directeur HR of recruiter. Dat vormt een bottleneck. Deze medewerkers hebben doorgaans geen tijd en ruimte om zich te verdiepen in het onderwerp. Ik hoor dat ook van andere bedrijven.”

Berenschot heeft daarom een functie gecreëerd voor een ambassadeur om de doelstelling (vijf medewerkers in 2016) te helpen realiseren. Door haar rol om draagvlak en kennis te genereren, maar met name door de focus op het onderwerp, blijkt dit een stap in de goede richting. De projectmanager heeft zelf een beperking en weet daardoor goed de weg in wet- en regelgeving en kent de instanties. Een ambassadeur met een beperking is de juiste persoon om het gesprek te voeren met collega’s over alle mogelijkheden, en zo draagvlak te creëren.

Bart Hoex: “Ik merk dat de dialoog sneller tot stand komt, wanneer kandidaten contact met de projectmanager hebben, en dat zij op haar beurt hun verhaal ook sneller begrijpt – de dingen waar ze tegenaan lopen.” De doelgroep waardeert dit contact via de sollicitatiegesprekken enorm. Dat heeft weer een positief effect op de positionering van Berenschot. Ik begrijp dat niet iedere organisatie de middelen heeft om iemand in deze functie aan te stellen. Ik adviseer bedrijven wel om het intern goed te regelen. Ook wij zijn een lerende organisatie, we leren stap voor stap. Er is geen gouden weg naar succes. Je kent het pad door het donkere bos niet. Maar we hebben de tijd, de rust en de geschikte mensen om naar een goede weg te zoeken.”

 

Gepubliceerd 2016

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden