Bacom Consultancy Groep: kansen financiële sector door specifiek talent medewerkers met een autismespectrumstoornis

Geïnspireerd door Specialisterren
Bacom Consultancy Groep, een administratiekantoor uit Amsterdam met 14 medewerkers, heeft goede ervaringen met twee autistische medewerkers.

René van Eijbergen, mede-eigenaar, raakte geïnspireerd door het bedrijf Specialisterren, dat als doel heeft mensen met een stoornis in het autismespectrum economische zelfstandigheid te laten verwerven in de ICT. “Die kregen geregeld de vraag of wat zij doen ook kan in de financiële sector. We hebben eerst overwogen om een speciale tak op te zetten voor mensen met autisme. Maar dat gaf het gevoel van een stempel, een soort ‘Bacom X’. We hebben ervoor gekozen om het werken met autistische collega’s gewoon te integreren binnen ons bedrijf.”

Bij Bacom Consultancy Groep bleek een van de eigen vaste medewerkers een vorm van autisme te hebben. “Daarna hebben we nog iemand met een vorm van autisme aangenomen. Die heeft ons benaderd na contact met Specialisterren.”

Klanten vroegen weleens gekscherend of Bacom een lager uurtarief in rekening bracht. “Mijn antwoord was dat ik hen juist een toeslag in rekening zou moeten brengen. Deze mensen zijn scherper op detail, misschien iets langzamer, maar de kwaliteit is goed.”

HBO-geschoold
Bacom Consultancy Groep maakt bestaande functies via jobcarving geschikt voor autistische medewerkers. Bij Specialisterren werken mensen 4 dagen van maximaal 6 uur per dag. “Dat hebben wij ook gehanteerd”, vertelt Van Eijbergen, “want na 6 uur is de energie op.”

Van Eijbergen zette zijn autistische medewerkers met name in op het werken met zogenaamde scan-en-herkenoplossingen, waarmee je snel en eenvoudig bonnetjes, facturen en inkooporders verwerkt. “De laatste jaren is dat bulkwerk weggevallen doordat we minder werk kregen vanuit de horeca. Mede daarom hebben we momenteel geen vacature voor iemand met autisme.”

Aanpassing zit soms in kleine dingen: geen telefoon op het bureau, een rustige werkplek. “We hadden een hoekje voor hem gecreëerd waar hij alleen zat”, vertelt René van Eijbergen over een van zijn medewerkers. “Je moet hen meer tijd geven om te schakelen tussen twee projecten. Dat kost 10 tot 20 minuten, waarin zij even voor zichzelf op papier zetten waar ze zijn gebleven.”

Een van de medewerkers werkte zeven jaar lang voor Bacom en deed in die tijd voor meerdere klanten per dag de verwerking van administratie. Van Eijbergen: “Ik ben er trots op dat zij zelf de stap heeft gezet naar een andere baan. Ze werkt nu bij een gezondheidsorganisatie, waar ze maar met één administratie te maken heeft.” Deze medewerkster had een regulier contract en geen aanvullende uitkering.

De andere medewerker had een Wajong-uitkering. “Hij werkte 24 uur in de week en kreeg aanvulling vanuit UWV. Hij heeft twee keer een jaarcontract gekregen en ging toen naar een baan via Autitalent. Wij kregen een stuk loonkostensubsidie en betaalden hem het marktconforme salaris dat iemand van zijn opleidingsniveau behoort te verdienen. Mijn medewerkers waren tenslotte HBO-geschoold”, vertelt Van Eijbergen. “Om een voorbeeld te geven van waar hij heel goed in was: we hadden een bepaald softwarepakket voor de digitale balansdossiervorming waar nog geen Nederlandse handleiding voor was. Zonder dat hij de Engelse had gelezen, heeft hij een handleiding van voor tot achter geschreven die klonk als een klok. Daar maken we nog steeds gebruik van. Voor dat soort specialistische werk was hij uitstekend geschikt.”

Oog voor talent
Bacom Consultancy Groep liet zich inspireren door Specialisterren, het bedrijf dat binnen de ICT-branche werkt met mensen met een autismespectrumstoornis. Van Eijbergen is ervan overtuigd dat daar ook voor de financiële sector kansen liggen. Hij spreekt uit ervaring. “De mensen die ik zocht waren financieel geschoold op MBO-/HBO-niveau. Die hebben de kennis. Je moet hen alleen rust, tijd en ruimte geven en ze niet met onrealistische deadlines opzadelen.”

Van Eijbergen had oog voor de specifieke talenten van mensen met een autismespectrumstoornis. “Zij kunnen diep geconcentreerd met één ding tegelijk urenlang bezig zijn. Ze zullen niet op Facebook zitten tussendoor.” Ook het zogenaamde ‘paperless’ werken ligt autistische werknemers doorgaans goed. Van Eijbergen: “De bekende schoenendozen komen heus nog wel binnen, maar ‘paperless’ heeft bij ons de voorkeur. Een medewerkers had daar fantastisch oog voor, die kon het scherm af scannen, miste geen detail.”

Van Eijbergen heeft een aantal tips voor werkgevers, de financiële sector en voor het voeren van sollicitatiegesprekken.

Voor werkgevers: “Als je plaats hebt in je onderneming, ga met ze in gesprek. Je zult merken dat het van toegevoegde waarde is en de loyaliteit van de mensen is fantastisch, juist omdat je ze een kans geeft. Je bent een kwartier tot een halfuur per week extra kwijt aan wat aandacht voor zo’n jongeman.”

Voor de financiële sector: “Ze zijn niet alleen goed in scan-en-herkenwerkzaamheden of bulkwerk, maar ook bij jaarrekeningen. Bij de salarisadministratie is dat lastiger omdat je met heel veel mensen contact hebt met veel mutaties per dag.”

Voor sollicitatiegesprekken: “Vraag of er iets is wat je moet weten als werkgever, anders kan een werknemer later zeggen: je hebt er nooit naar gevraagd.”

Wat betreft voorbeelden uit de financiële sector: “Ik ken naast Bacom een fiscalistenkantoor uit Rotterdam dat iemand voor de duur van een project in dienst had. En ik verwijs meestal naar Autitalent, omdat die mensen met autisme zoeken voor de financiële wereld.”

 

Gepubliceerd 2015/2016

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden