14 december 2023

Cao-info 2023

Lees­wijzer Inhoudsopgave

CAO-info, cao-onderhandelingen

27ste jaargang | Editie 14 december 2023

New beginnings

Velen zullen op dit moment volop bezig zijn met de afronding van het lopende jaar. Eindejaarsgesprekken voeren, doelen stellen voor het nieuwe jaar, begrotingen rond krijgen – en ga zo maar door. Zoals gebruikelijk is het tegen het einde van het jaar ook druk bij AWVN. De arbeidsvoorwaardennota voor 2024 is vorige week gelanceerd, en we gaan direct door met de eindevaluatie van cao-jaar 2023.

Maar voor iedere HR-professional is, naast de beoordelingsgesprekken, misschien wel het spannendste laatste loodje van het jaar het kerstpakket. NU.nl berichtte dat de meeste werkgevers trouw vasthouden aan het klassieke kerstpakket, alhoewel dat door de gestegen prijzen iets minder vol kan zijn dan anders. Ik blijf me er altijd over verbazen hoe dit heilige huisje de tand des tijds heeft doorstaan, en over de commotie die ontstaat bij wijzigingen.

Terwijl we dus met één been nog midden in de hectiek staan die de afronding van het jaar met zich meebrengt, staan we met het andere been alweer in het volgende cao-jaar. Veel cao-partijen zijn druk bezig met de (voorbereidingen op de) onderhandelingen. Door de relatief korte looptijden die afgelopen cao-jaar werden afgesproken, staan er in 2024 veel cao-onderhandelingen op het to-dolijstje. Het is lastig voorspellen wat voor cao-jaar het gaat worden. De druk op loon zal onverminderd hoog blijven, maar tegelijkertijd zijn er volop aanwijzingen dat er slechter economisch weer op komst is, nu steeds meer bedrijven reorganiseren of zelfs omvallen. Het lijkt hét recept voor een onstuimig en onvoorspelbaar onderhandelingsseizoen.

Wat komend jaar extra onzeker maakt, is de kabinetsformatie. Verkenner Plasterk maakte maandag bekend dat PVV, VVD, NSC en BBB een logische coalitie is, maar dat eerst een tussenfase nodig is om overeenstemming te bereiken over de Grondwet, grondrechten en de democratische rechtsstaat. Daarna pas kunnen de partijen inhoudelijk verder. Daardoor zal het voor werkgevers nog wat langer spannend blijven welke plannen een nieuw kabinet heeft voor de arbeidsmarkt.

Veel onzekerheid dus. Toch sluit ik deze laatste CAO-info van het jaar hoopvol gestemd af. Mijn collega Jena de Wit en ondergetekende wensen iedereen fijne feestdagen en een voorspoedig nieuwjaar toe.

Mathijs Roodenburg  |  m.roodenburg@awvn.nl  |  @LinkedIn

Nog geen abonnement op de tweewekelijkse nieuwsbrief CAO-info? • Leden regelen het online

CAO-info verder lezen?

Log in

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden