29 november 2023

Cao-info 2023

Lees­wijzer Inhoudsopgave

CAO-info, cao-onderhandelingen

27ste jaargang | Editie 30 november 2023

Verkiezingen: behoefte aan langetermijnvisie en stabiliteit

De verkiezingsuitslag is nog maar net binnen en het formatieproces begint meteen al onrustig. Zo wil de VVD niet in het kabinet en werd maandag bekend dat verkenner Gom van Strien van de PVV zijn taken neerlegt. Nog voordat de eerste gesprekken gevoerd zouden worden.

Vervelend nieuws, omdat er juist zo’n behoefte is aan het daadkrachtig oppakken van de grote opgaven waar Nederland voor staat. Ook is er behoefte aan een lange termijnvisie en voorspelbaar en stabiel beleid. Dat is ook duidelijk te zien aan de animo die de laatste STAP-budget ronde weer kon genieten: binnen een uur waren er ruim 11.000 aanvragen binnen bij het UWV en was het beschikbare budget op. Behoefte aan scholing is er dus zeker maar een alternatief voor de STAP-regeling, in de vorm van bijvoorbeeld een leerrekening voor iedereen, is er nog niet.

Waar ook behoefte aan stabiliteit is, is de cao-tafel. In de maand oktober steeg het maandelijks cao-looncijfer weer enorm en kwam uit op 8,6%. Een ongekend hoog percentage, terwijl eerder nog werd gesproken over een dalende trend sinds deze zomer. Hebben we dan weer te maken met een stijging? Het korte antwoord is nee. Het aantal cao-akkoorden dat in oktober tot stand is gekomen is vrij laag. Daar komt ook nog eens bij dat het vooral cao’s betreft die nog niet waren vernieuwd sinds de hoge inflatiecijfers van vorig jaar. In november verwachten we dat het percentage weer rond de 7 procent ligt. Desalniettemin kunnen we her en der nog wat uitschieters verwachten, voornamelijk veroorzaakt door cao’s die, net als het merendeel van de oktober-cao’s, nog niet waren vernieuwd voor de inflatiepiek in 2022.

Jena de Wit  |  j.wit@awvn.nl  | @LinkedIn

 

Nog geen abonnement op de tweewekelijkse nieuwsbrief CAO-info? • Leden regelen het online

CAO-info verder lezen?

Log in

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden