AWVN 100 jaar

Vijf boeken die elke werkgever gelezen moet hebben

De vuist van de vakbond, een recente geschiedenis Menno Tamminga (2017)
Als op 2 oktober 2004 driehonderdduizend mensen naar het Museumplein trekken voor de grootste vakbondsdemonstratie ooit, lijkt de macht van de vakbeweging groot. Hoewel de eisen om eerder te stoppen met werken worden ingewilligd, blijkt het toch vooral een pyrrusoverwinning. Meer dan tien jaar later en een financiële crisis verder is de macht van de vakbond verkruimeld; ledenaantallen stagneren, zzp’ers maken een opmars en steeds minder werknemers zien zichzelf als een klassieke arbeider, laat staan dat ze zich organiseren. Bovendien zullen ze moeten doorwerken tot hun 67ste. In De vuist van de vakbond analyseert Menno Tamminga de rol van de FNV – met bijna 1,1 miljoen leden nog altijd een van de grootste maatschappelijke organisaties – van 1997 tot heden. Hij onderzoekt de kansen die er nu voor de vakbeweging liggen. Moeten de bonden polderen in Den Haag? Of moeten ze de straat op en de strijd aangaan met werkgevers voor hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden?
Ode aan de arbeid Alain de Botton (2016)
Dit boek is een lofzang op een van de belangrijkste zaken uit het moderne leven: werk. Hoewel we dagelijks met talloze artikelen, producten en diensten in aanraking komen, hebben we geen idee wat er komt kijken bij de totstandkoming daarvan. In de complexe wereld na de globalisering wijden we vrijwel allemaal het leeuwendeel van ons bestaan aan bezigheden die deel uitmaken van een groter geheel dat ons ontgaat. Hoe komt het dat we ons daar desondanks met zoveel energie aan overgeven? Waarom zijn we bereid werk zo’n prominente plaats in ons leven toe te kennen dat we er zelfs onze identiteit aan ontlenen? Om een antwoord op die vragen te vinden volgt Alain de Botton verschillende mannen en vrouwen tijdens hun werkzaamheden, van tonijnvissers op de Maldiven tot accountants in Londen. Het resultaat is een ode aan de intelligentie, eigenaardigheid, schoonheid en verschrikkingen van de moderne werkomgeving en niet in de laatste plaats aan de opmerkelijke veronderstelling dat werk, naast liefde, de belangrijkste factor is die zin kan geven aan ons bestaan.
Gigged – The end of the job and the future of work Sarah Kessler (2018)
Een op de drie Amerikaanse werkenden is vandaag de dag een freelancer. Deze gig economy ontstond uit de digitale revolutie en heeft de manier van werken en organiseren op zijn kop gezet. Succesvolle start-ups zoals Uber en Airbnb worden genoemd en geroemd om de disruptie die ze veroorzaken. Maar wat zijn de gevolgen van die disruptie? Welke uitdagingen komen werkenden en werkzoekenden tegen in deze nieuwe economie? Journaliste Sarah Kessler spreekt in haar boek met werkenden in de gig economy. Van de succesvolle it-ontwikkelaar in New York tot de Uber-chauffeur uit Kansas die een vakbond opricht, elk verhaal biedt een nieuw perspectief op de contouren van een ander soort arbeidsmarkt om bij die ene vraag uit te komen: hoe ziet de toekomst van werk eruit?
Janesville, an American story Amy Goldstein (2017)
Janesville is het verhaal van de diepe val en het langzame, maar onverzettelijke opkrabbelen van een Amerikaans stadje, nadat General Motors in 2008 besluit de autofabriek die 85 jaar lang het hart van de gemeenschap vormde te sluiten. Het is een hoopvol en tegelijk wrang boek. Hoopvol vanwege de onmetelijke veerkracht die de personen – prachtig opgetekend door Goldstein – bezitten. Wrang omdat die veerkracht niet voorkomt dat ,door gebrek aan een degelijk vangnet, sociale ellende de stad binnensluipt. Het boek laat zien hoe economie, werkgelegenheid, samenleving en politiek elkaar nodig hebben. Zeker in tijden van crisis.
Met een rechte rug Hans van der Steen (2017)
Hans van der Steen (1952) was lange tijd hét gezicht van het Nederlandse bedrijfsleven als het ging om arbeidsvoorwaarden. Hij drukte in zijn tijd als directeur Arbeidsvoorwaardenbeleid van AWVN en als werkgeversstrateeg een stempel op de koers van de werkgevers – met name ook waar het de relatie met de vakbonden betrof. Hij stond als zodanig bijvoorbeeld aan de wieg van het denken over duurzame inzetbaarheid, sociale innovatie en de rol die arbeidsvoorwaarden kunnen spelen bij het stimuleren van gedrag en het (her)inrichten van organisaties. ‘Polderaar’ Van der Steen speelde als werkgeversvertegenwoordiger een belangrijke rol bij het voortdurende overleg met vakbonden. Over het sociaaleconomische overleg vertrouwde Van der Steen zijn waarnemingen, gedachten en geleerde lessen toe aan het papier. Het resultaat is de bundel Met een rechte rug. Het ultieme boek over twintig jaar werkgeversbeleid in de polder.
Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden