15 oktober 2019

Is de leasefiets iets voor u?

Per 1 januari 2020 gaat een nieuwe fiscale regeling voor leasefietsen in waardoor uw mogelijkheden om werknemers een fiets aan te bieden groter worden.

Beleidsadviseur Koen van Schie-Akdag pakt de elektrische (deel)bakfiets en praat u al fietsend bij over de voordelen van deze regeling voor zowel werkgever als werknemer. En hij loopt tegen de klimaatstaking aan, waar de werknemers van de toekomst pleiten voor ‘eerlijke klimaatoplossingen’. Voor de nieuwe generatie personeel is die leasefiets zo gek nog niet.

= Tekst loopt onder de video door=

Weten wat de nieuwe fiscale regeling voor u kan betekenen?

Weten wat de nieuwe fiscale regeling voor u kan betekenen?
Koen van Schie licht een en ander al fietsend toe

Wat verandert er precies?
Op dit moment kunt u als werkgever al fiscaal aantrekkelijk een fietsplan aanbieden: denk aan het verrekenen van de aanschafkosten van de fiets met het brutoloon of het uitkeren van een belastingvrije kilometervergoeding voor woon-werkverkeer en zakelijke kilometers. U moet bij het uitruilen van de kosten van de fiets tegen brutoloon wel rekening houden met de ruimte binnen de werkkostenregeling.

Vanaf 1 januari 2020 kunt u daarnaast ook eenvoudiger een fiets (laten) leasen aan een werknemer. De huidige ingewikkelde regels voor privégebruik worden vervangen door een vast bijtellingspercentage van 7% voor privégebruik. Vooral bij prijzige elektrische fietsen is dit een aantrekkelijke optie, omdat het helpt de hoge aanschafkosten te spreiden. Als u als werkgever de leasekosten betaalt, kost het een werknemer met een modaal inkomen bij een luxe elektrische fiets van bijvoorbeeld €3500 nog maar €7,50 per maand. Bij een e-bike van €2000 is dat €4 per maand. Bij gebruik van deze regeling vervalt wel de kilometervergoeding.

Waarom zou u als werkgever meedoen?
U bent als werkgever vrij om deze regeling aan te bieden of niet. Het leasen is uiteraard niet gratis. Het idee erachter is dat het een aantrekkelijke secundaire arbeidsvoorwaarde is die personeel aan uw bedrijf kan binden. Wij zien drie redenen waarom u mee zou willen doen:

  1. U heeft zo een extra mogelijkheid om in te spelen op de (mobiliteits)behoeften van uw werknemers. Steeds meer werknemers willen graag bijdragen aan een lagere uitstoot en een beter milieu, en ook meer bewegen. Door deze regeling heeft u meer mogelijkheden daarop in te spelen, met steun van de overheid.
  2. Als uw werknemers meer gaan fietsen draagt dat bij aan duurzame inzetbaarheid: werknemers die naar werk fietsen zijn gemiddeld een dag per jaar minder ziek.
  3. U kunt mogelijk besparen op lease- en parkeerkosten. Het idee achter deze regeling is namelijk dat werknemers die afstanden van 10-20 kilometer naar werk afleggen hierdoor vaker de auto laten staan.

Regeling niet voor alle werknemers aantrekkelijk
Het hangt af van de specifieke situatie van uw werknemer of het gunstiger is om van deze regeling gebruik te maken of van een kilometervergoeding voor woon-werkverkeer (als deze wordt aangeboden). Dit hangt af van de prijs van de fiets en de afstand tot het werk. Er zijn in elk geval twee groepen voor wie deze regeling sowieso aantrekkelijk is: als er geen kilometervergoeding wordt aangeboden en voor werknemers die al een leaseauto hebben of met het ov naar werk reizen.

Meer informatie
Wilt u aan de slag met deze regeling? AWVN-adviseurs denken graag met u mee. Neem voor meer informatie contact op met de AWVN-werkgeverslijn, tel. 070 850 86 05. Voor fiscale vragen kunt u ook terecht bij Jan de Graaf en Armand Lahaije.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden