Onder werktijd naar de dokter?

Logo AWVN-werkgeverslijnMag een werknemer onder werktijd naar de huisarts en moet de werkgever dan zijn loon doorbetalen?

‚ÄčAls een werknemer onder werktijd (onvoorzien) voor een acute medische noodzaak naar de dokter moet, dan valt dit volgens de Wet Arbeid en Zorg (WAZO) onder het calamiteitenverlof. De werkgever dient bij dit verlof het loon van de werknemer door te betalen.

Als een afspraak bij de huisarts niet onvoorzien is, geen spoed heeft en wel buiten werktijd om te plannen is, mag van de werknemer worden verwacht dat hij deze afspraak (zoveel mogelijk) in zijn eigen tijd probeert in te plannen.
In de praktijk worden over doktersbezoek vaak afspraken gemaakt in een personeelsreglement of cao. Vaak wordt dit als een vorm van bijzonder verlof geregeld. Hierin kan bijvoorbeeld worden afgesproken dat een werknemer huisartsbezoeken zoveel mogelijk aan het begin of het einde van de werkdag probeert in te plannen.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden