‘Werken aan je toekomst zonder addertje onder het gras’

Manon van der Lely is sinds 2014 manager HR development bij verzekeraar a.s.r. waar zo’n 4000 mensen werken. Op de toekomststoel in het volledig gerenoveerde kantoor in Utrecht beantwoordt zij zeven vragen.

Manon van der Lely in het kort
Geboren 1965 in Rotterdam
Woonplaats Otterlo
Burgerlijke staat alleenstaand, met hond
Opleiding executive MBA
Eerste baan beleggingsadviseur bij Robeco
Vorige baan directeur HR & Communicatie bij RVS

Wat maakt uw werkplek bijzonder?
Ten eerste het gebouw: dit was een oud, donker pand toen ik hier kwam werken. Nu is het heerlijk licht en open. Niemand heeft meer een eigen kantoortje. De raad van bestuur was de eerste die zijn kantoor opgaf. Met de gedachte: als de raad van bestuur het kan, kan iedereen het. Dat voorbeeldgedrag past heel erg bij de cultuur hier: laten zien dat je het meent.

Ten tweede de inhoud van het werk. Eigenlijk wilde ik de branche uit – hiervoor werkte ik bij verzekeringsmaatschappij RVS –, maar in deze functie bij a.s.r. kon ik iets nieuws opbouwen. Je krijgt hier behoorlijk wat vrijheid als je het lef hebt om die ook te pakken. De raad van bestuur staat echt achter onze aanpak van duurzame inzetbaarheid.

Waarom heeft a.s.r. ontwikkelbeleid nodig?
Aandacht voor persoonlijke ontwikkeling zorgt voor gemotiveerde medewerkers die hun werk beter doen. Het zijn vooral de medewerkers zelf die ontwikkelbeleid nodig hebben. Binnen de branche hebben we in de cao afgesproken dat we 1% van de loonsom aan duurzame inzetbaarheid besteden. De meeste bedrijven hebben dat vertaald naar een vast bedrag per medewerker per jaar. Daar hebben wij heel bewust niet voor gekozen. Wij houden het budget centraal. Zo kunnen we investeren in echte omscholing voor de mensen die daar behoefte aan hebben. Iedereen mag bij ons allerlei soorten opleidingen aanvragen die leiden tot betere kansen op de arbeidsmarkt, aan de kosten zit geen maximum. Je moet wel intrinsiek gemotiveerd zijn. Als je door je leidinggevende bent gestuurd, sturen wij je terug. Zo wilde een 57-jarige man die wist dat hij over een paar jaar zijn baan zou kwijtraken een opleiding tot hovenier volgen. En hij is nu hovenier. Met dit beleid voorkomen we boventalligheid in de toekomst.

Wat is de kern van het ontwikkelbeleid van a.s.r.?
Je kunt hier zonder addertje onder het gras werken aan je eigen toekomst. Eerst was dat wel even wennen: meent a.s.r. het wel echt? Maar de neutraliteit van HR heeft bijgedragen aan het vertrouwen. De angst is weg; dat kan alleen als je het daadwerkelijk meent.

Bij veel werkgevers mag je je omscholen, maar dan moet je ook meteen je ontslagbrief tekenen. Dan ben je niet echt begaan met de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers. Wij laten zien dat we het menen, door onze mensen in alles eigen verantwoordelijkheid te geven, dus niet alleen op het terrein waar het ons goed uitkomt. Mensen kunnen in hun persoonlijk leven van alles bepalen, waarom dan niet in hun loopbaan?

Je merkt dat medewerkers nu met een heel ander perspectief hun werk doen en het doet veel voor het engagement. In de verzekeringsbranche loopt het werk terug. Als je mensen hun dromen kunt laten najagen op het moment dat het hier ophoudt, gaan ze heel anders weg.

Wie is uw grote voorbeeld?
Mensen die ergens voor gaan en ergens voor staan. Een bijzonder voorbeeld daarvan voor mij persoonlijk is Nelson Mandela. Op het gebied van vrijheid wilde hij het onmogelijke mogelijk maken, ook al kostte hem dat voor lange tijd zijn eigen vrijheid.

Wat is de ideale werknemer?
De werknemer die er bewust voor kiest om bij a.s.r. te werken, niet omdat het moet, maar omdat het mag.

Hoe balanceert u tussen werk en privé?
Als je alleen woont, kun je je makkelijk verliezen in je werk. Mijn hond Jasper zorgt voor een ‘gezonde balans’, door ontspanning en beweging in mijn dagelijkse ritme te brengen. Als ik hem na het werk heb opgehaald bij de dagopvang, wil hij thuis eerst wat aandacht. Daarna zit ik even achter de computer. Rond half 8 vindt hij echt dat we naar de zitkamer moeten, dan wil hij dat ik er alleen voor hem ben. En om 10 uur sleept hij me mee naar buiten.

Wat is uw advies voor beginners in het HR-vak?
Voel je net zo verantwoordelijk voor de bedrijfsresultaten als de business. Bij HR hoor je vaak: ‘ik ga voor interne klanttevredenheid’. Maar dat wil niet zeggen dat je ook het beste voor het bedrijf doet. Als je je vak goed wilt uitoefenen, neem je medeverantwoordelijkheid voor de bedrijfsdoelen. Dan ben je als sparring partner ook veel waardevoller voor je collega’s. Dus probeer anderen niet te plezieren, maar wel te ondersteunen. Spiegel en heb het lef dingen bespreekbaar te maken.

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden