Home / Vraag van de week

Vraag van de week

Logo AWVN-werkgeverslijnKunt u een vakbond toegang tot de cao-onderhandelingen ontzeggen? 

​De werkgever is degene die besluit of hij een cao wil afsluiten, of lid wil worden van een vereniging die de cao afsluit. De werkgever mag dus kiezen met wie de cao wordt afgesloten. De vakbond kan het afsluiten van een cao of toegang tot de onderhandelingstafel afdwingen door acties.

Soms ontstaat er echter discussie over het toelaten van een bepaalde vakbond tot het cao-overleg. Er kan sprake zijn van een situatie waarbij de werkgever niet wil onderhandelen met een bepaalde vakbond. Daarnaast kunnen de reeds aanwezige bonden de toegang van een vakbond niet willen.

Een vakbond kan echter ook toegang tot de onderhandelingen eisen bij de rechter. De bond dient dan aan te tonen evident representatief te zijn. Bijvoorbeeld omdat zij een meerderheid van de werknemers vertegenwoordigt, meer werknemers vertegenwoordigt dan de aanwezige bonden in het overleg of een specifieke groep werknemers vertegenwoordigt, van wie de belangen nu niet worden behartigd. Als de vakbond wordt toegelaten tot het cao-overleg, betekent dit niet dat de werkgever verplicht is om tot een akkoord te komen. Er is geen verplichting voor de werkgever om daadwerkelijk een cao af te sluiten.

Wilt u meer weten van onderhandelingen over arbeidsvoorwaarden? Op 11 februari 2020 gaat de leergang arbeidsvoorwaarden De cao als strategisch wapen van start. Deze cursus biedt een verdieping van diverse (actuele) cao-thema’s en onderhandelingsstrategieën. Meld u hier aan