Fors meer waar voor pensioengeld

PQ Zeolites B.V. liep aan de cao-tafel tegen de pensioenkosten aan en vroeg AWVN de regeling met de pensioenuitvoerder en de kosten daarvan door te lichten.

Vraagstuk
Doordat de resultaten op de pensioenregeling van PQ Zeolites tegenvielen, keerde de pensioenverzekeraar geen winstdeling uit en dus was er geen indexatie mogelijk. Aan de cao-tafel verzetten de vakbonden zich hiertegen. Zij wilden dat de werkgever die indexaties zou repareren. Het bedrijf overwoog meer geld in de regeling te stoppen, maar wilde daarover eerst deskundig advies.

Oplossing
Een AWVN-pensioenexpert lichtte de pensioenregeling en uitvoeringsovereenkomst gedetailleerd door. De contractvoorwaarden van de verzekeraar bleken ondermaats. Door over te stappen naar een andere uitvoerder kon de onderneming voor dezelfde premiebedragen veel meer pensioen inkopen. Daarnaast kwam aan het licht dat de verzekeraar een forse financiële fout had gemaakt in het nadeel van deze klant.
AWVN heeft de overgang naar een andere verzekeraar begeleid en het bedrag dat met de foutieve berekening gemoeid was (100.000 euro) met succes voor PQ Zeolites teruggevorderd.

Resultaat
Door de pensioenuitvoering onder te brengen bij een andere, substantieel goedkopere pensioenuitvoerder werd het mogelijk alsnog te indexeren. Dat gaf lucht aan de cao-tafel, waar de onderhandelingen niet langer beïnvloed werden door omstandigheden buiten partijen om.
De inkoopdeal liet overigens niet alleen ruimte voor een inhaalindexatie van ruim tien procent, er bleef ook nog eens zo’n zeven ton over om toekomstige indexaties mee te financieren. Een zeer forse kostenreductie – op een personeelsbestand van vijftig medewerkers en een pensioenreserve van 2,5 miljoen.