29 juni 2018

Werkgeven, zomer 2018


Werkgeven is ook als digitaal tijdschrift beschikbaar. Bekijk de digitale versie.

Of download de complete pdf van deze editie. Eerdere edities van Werkgeven vindt u in het archief.

Werkgeven is het vakblad van AWVN en bericht over alle aspecten van het werkgeverschap zoals beloningsvraagstukken, arbeidsrechtelijke kwesties, cao-besprekingen, reorganisaties en fusies, ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, functieonderzoek en grensoverschrijdende arbeid.

Werkgeven verschijnt vier keer per jaar, en wordt als papieren versie gratis verspreid onder leden van AWVN en beslissers op het gebied van sociaal beleid. Oplage: 10.000 exemplaren. Direct of indirect lid, maar u ontvangt het blad niet maar bent wel geïnteresseerd in een (gratis) los abonnement? Neem contact op met de AWVN-werkgeverslijn, 070 850 86 05, of werkgeverslijn@awvn.nl.

Hieronder een overzicht van de artikelen en rubrieken uit Werkgeven #2, zomer 2018.

Interview Alexander Rinnooy Kan

Alexander Rinnooy Kan vergelijkt de Nederlandse arbeidsmarkt en de bijbehorende regelgeving met een machine met veel te veel knoppen. Als voorzitter van de AWVN-denktank arbeidsmarkt probeert hij ideeën te ontwikkelen voor een eenvoudiger en beter systeem.

Download interview Alexander Rinnooy Kan

Toekomstagenda voor de arbeidsmarkt

De wereld van werk is in beweging. Toch lukt het in de polder en de politiek niet goed om het gesprek hierover te voeren. Het AWVN-jaarcongres op 1 oktober wil een einde maken aan deze plankenkoorts. De toekomstagenda voor de arbeidsmarkt: wat zijn de belangrijkste opgaven de komende jaren?

Download artikel AWVN-jaarcongres 2018

Wet bescherming bedrijfsgeheimen

Binnenkort is de Wet bescherming bedrijfsgeheimen van kracht. Deze nieuwe
wet regelt dat het verkrijgen, gebruiken of openbaar maken van bedrijfsgeheimen onrechtmatig is. Een geheimhoudingsbeding in de arbeidsovereenkomst wint hiermee aan kracht.

Download artikel bescherming bedrijfsgeheimen

Is HR klaar voor de AVG?

De bescherming van persoonsgegevens is sinds kort geregeld in de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Ook HR heeft te maken met deze nieuwe Europese privacyregels. Een snelle checklist.

Download artikel checklist AVG

Het kapitaal van Corbion

‘Onze r&d-specialisten en andere professionals zijn goud waard. Zonder hen staan we stil of gaan we zelfs achteruit.’ Biochemieconcern Corbion ziet zijn medewerkers als voornaamste kapitaal. Opleiden speelt daarom in alle onderdelen van de HR-strategie een belangrijke rol. Het bedrijf ontving voor dit beleid de tweede AWVN-trofee voor vernieuwend werkgeverschap, die voor de lerende organisatie.

Download artikel Corbion winnaar trofee

Liever vooraf investeren dan achteraf repareren

Ouderen gaan minder werken om gezond hun pensioen te halen én om plaats te maken voor jongeren. Dat is het idee achter de generatiepactregelingen waarvoor de vakbonden zich hard maken. Maar er zijn alternatieven – regelingen waarmee werkenden vooraf investeren in hun vitaliteit.

Download artikel alternatieven voor generatiepactregelingen

Wendbaar belonen: meer dan euro's alleen

Traditionele beloningssystemen zorgen steeds vaker voor onvrede bij management én medewerkers. Samen met een aantal leden verkent AWVN het fenomeen ‘wendbaar belonen’: maatwerk, flexibiliteit en meer dan euro’s alleen. De ideeën hierover wil AWVN graag in bredere ledenkring verder ontwikkelen.

Download artikel wendbaar belonen

Inspiratiereis Tallinn en Helsinki

AWVN organiseerde Vvan woensdag 13 juni tot en met vrijdag 15 juni een inspiratiereis naar Estland en Finland voor vertegenwoordigers van de polder en HR-managers van grote bedrijven. Een kort verslag.

Download verslag studiereis Tallinn/Helsinki

En verder in deze editie van Werkgeven

Een billijke vergoeding van 628.000 euro
Arbeid en Recht
downloaden

Kouwe drukte
Column Harry van de Kraats
downloaden

Ouderschapsverlof
Vraag ’t de AWVN-werkgeverslijn
downloaden

Dé oplossing voor uw medewerkersbudget DI
Doe meer met Tiptrack
downloaden

Valse start
Doordenken met Ronald de Leij
downloaden

De werkplek van…
Mariëlle de Macker
downloaden

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden