28 maart 2018

Werkgeven, voorjaar 2018


Werkgeven is ook als digitaal tijdschrift beschikbaar. Bekijk de digitale versie.

Of download de complete pdf van deze editie. Eerdere edities van Werkgeven vindt u in het archief.

Werkgeven is het vakblad van AWVN en bericht over alle aspecten van het werkgeverschap zoals beloningsvraagstukken, arbeidsrechtelijke kwesties, cao-besprekingen, reorganisaties en fusies, ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, functieonderzoek en grensoverschrijdende arbeid.

Werkgeven verschijnt vier keer per jaar, en wordt als papieren versie gratis verspreid onder leden van AWVN en beslissers op het gebied van sociaal beleid. Oplage: 10.000 exemplaren. Direct of indirect lid, maar u ontvangt het blad niet maar bent wel geïnteresseerd in een (gratis) los abonnement? Neem contact op met de AWVN-werkgeverslijn, 070 850 86 05, of werkgeverslijn@awvn.nl.

Hieronder een overzicht van de artikelen en rubrieken uit Werkgeven #1, voorjaar 2018.

Interview Han Busker (FNV)

De FNV zet de aanval in tegen de ‘doorgeschoten flexibilisering’ op de arbeidsmarkt en strijdt voor hogere lonen en een fatsoenlijke oudedag. Actie hoort nu eenmaal bij de vakbond, aldus FNV-voorzitter Han Busker. Tegelijk zegt hij: ‘De centrale looneis van 3,5 procent is geen dogma.
download artikel

Nieuwe privacywetgeving op komst

Eind mei treedt de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking. Alle organisaties die persoonsgegevens verwerken, groot én klein, krijgen dan te maken met allerlei nieuwe verplichtingen. Zeven vragen over de AVG.
download artikel

Het ABC wint eerste AWVN-trofee van 2018

Het ABC maakte de afgelopen jaren een opmerkelijke ontwikkeling door. Het Amsterdamse onderwijsadviesbureau wist het gat te dichten tussen de eigen organisatie en de markt. Hoe? Door teams te zien als draaipunt en zzp’ers als metgezellen. Daarvoor werd Het ABC beloond met de eerste AWVN-trofee voor vernieuwend werkgeverschap van 2018.
download artikel

De wendbare organisatie

Onlangs organiseerde AWVN een congres over de wendbare organisatie en de rol van HR daarbij. Een verslag van de bijeenkomst.
download artikel

Relatiegericht onderhandelen

Begin jaren tachtig startte AWVN met onderhandelingstrainingen die waren gebaseerd op de zogeheten Harvard-methode. Het ‘relatiegericht onderhandelen’ sloeg geweldig aan en blijkt ook nog eens goed mee te bewegen met nieuwe ontwikkelingen zoals de internationalisering van het bedrijfsleven.
download artikel

Het nieuwe beoordelen

Ga het hele jaar door met je werknemers in gesprek. Niet alleen over verbeterpunten, maar vooral ook over ontwikkeling en ambities. En stap af van het idee dat u de baas bent die ondergeschikten vertelt wat ze goed en fout doen. Nee, u bent een coach die het beste uit zijn collega’s probeert te halen. Dat is het nieuwe beoordelen in een notendop.
download artikel

Talent Loop

De ambities zijn hoog bij Talent Loop, een vorm van samenwerking tussen mensen uit verschillende organisaties. Bij dit AWVN-experiment kijken zij niet alleen bij elkaar in de keuken, maar helpen ook andermans gerechten te bereiden. Dat blijkt toch makkelijker bedacht dan gedaan.
download artikel

Het belang van een audit in de wereld van ketenaansprakelijkheid

Wet- en regelgeving maakt het steeds ingewikkelder om te werken met ‘vreemd’ personeel – werknemers die bij een ander(buitenlands) bedrijf op de loonlijst staan. Argeloosheid kan leiden tot – onbewuste – overtredingen en forse boetes. Een audit biedt werkgevers zekerheid in de wereld van inlenen, ketenaansprakelijkheid en buitenlandse krachten.
download artikel

En verder in deze editie van Werkgeven

Ontslag op staande voet: wat is onverwijld?
Arbeid en Recht
download

Loon én werk
Column Harry van de Kraats
download

Aanpassing WML: vakantiebijslag en overwerk
Vraag ’t de AWVN-werkgeverslijn
download

Vakmensen behouden
Doe meer met Tiptrack
download

Cabaret of drama?
Doordenken met Ronald de Leij
download

Deel dit artikel via: Deel dit artikel via Whatsapp Deel dit artikel via Twitter Deel dit artikel via Facebook Deel dit artikel via Linkedin Deel dit artikel via Mail
aanmelden