dinsdag 23 november 2021

Startsalarissen: meeste WO’ers en HBO’ers beginnen boven modaal

AWVN-onderzoek startsalarissen: meeste WO’ers en HBO’ers starten boven modaal

 

Naar school gaan loont. De meeste starters op de arbeidsmarkt met een hogere beroepsopleiding of een wetenschappelijke opleiding verdienen meteen meer dan een modaal inkomen. Modaal – het meest voorkomende inkomen – ligt dit jaar op 37.000 euro.

Dit blijkt uit onderzoek van werkgeversvereniging AWVN naar de salarissen die momenteel in het bedrijfsleven aan nieuwkomers op de arbeidsmarkt worden betaald. AWVN is de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van Nederlandse werkgevers en beschikt met de AWVN-beloningsmonitor over een van de grootste loon-databestanden.

Het startsalaris van een WO’er is gemiddeld ruim 40.000 euro per jaar bij een voltijdsaanstelling. Het startsalaris groeit in drie jaar tijd – met een gemiddelde jaarlijkse stijging van 8 procent– door naar ruim 50.000 euro.

Een HBO’er start met 37.000 euro per jaar – modaal. Dat salaris groeit in drie jaar door naar bijna  44.000 euro. Dat is een gemiddelde jaarlijkse stijging van ruim 6 procent.

Ongeveer de helft van de organisaties in het onderzoek kent een individuele variabele beloningsregeling voor starters. De gemiddelde hoogte van de variabele beloning voor zowel WO’ers als HBO’ers is circa 3,5 procent bij aanvang, oplopend tot ongeveer 4,0 procent na 3 jaar.

Startsalarissen zijn het hoogst voor functies die technische kennis vereisen. Daarnaast krijgen nieuwkomers een relatief hoog salaris bij ondernemingen met tussen de 250 en 1500 medewerkers. De salarisvoorsprong van starters bij die bedrijven is echter na drie jaar werken, verdwenen.

Het onderzoeksrapport ‘Startsalarissen van HBO’ers en WO’ers in 2021’ kost 499 euro. Bestel via onderstaand formulier of neem contact op met de AWVN-werkgeverslijn, werkgeverslijn@awvn.nl, 070 850 86 05.

 • Aanvraagformulier Startsalarissen HBO'ers en WO'ers 2021

  Dit formulier kunt u alleen invullen als u ingelogd bent. U kunt inloggen via deze link:
  Login

  Heeft u nog geen account voor deze website? U kunt via onderstaande link een (tijdelijk) account aanmaken.
  Registratie
  Na het voltooien van de registratie en nadat u opnieuw ingelogd bent dient u zich alsnog zelf in te schrijven voor dit evenement.

0 reacties