Home / Persbericht / Loonafspraken opnieuw boven inflatie
vrijdag 08 juni 2018

Loonafspraken opnieuw boven inflatie

Nieuwe loonafspraken zijn met een gemiddelde van 2,5 procent in mei opnieuw boven het niveau van de inflatie uitgekomen. Het CBS rapporteerde eerder deze week een inflatie van 1,7 procent in mei. Dat betekent een positieve koopkrachtontwikkeling voor werknemers. 

Dat meldt werkgeversvereniging AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van werkgevers, in het mei-bericht over het verloop van het cao-seizoen. AWVN is betrokken bij het merendeel van alle 850 Nederlandse cao’s en bij een belangrijk deel van de arbeidsvoorwaardenregelingen in Nederland.

Mei is de derde achtereenvolgende maand dat de loonafspraken gemiddeld rond de 2,5 procent uitkwamen. Het gemiddelde van de contractloonstijgingen voor alle 2018-akkoorden bedraagt 2,27 procent en loopt nog steeds op.

Kijk voor de meest actuele cao-informatie en interessante grafieken op de speciale AWVN-website cao-kijker. Ook op deze site vindt u alle informatie over het lopende cao-seizoen in het actuele HR-issue Arbeidsvoorwaardenoverleg 2018.

Afgelopen maand kwamen 23 nieuwe cao’s tot stand. In 2018 lopen in totaal 381 cao’s af voor 2,2 miljoen werknemers. Daarvan werden in de eerste vijf maanden van 2018 118 cao’s vernieuwd voor 1,25 miljoen werknemers. Het tempo waarin cao’s worden vernieuwd, ligt in lijn met dat van andere jaren.

Figuur 1. Het cao-seizoen in één oogopslag
Aantal afgesloten akkoorden en gemiddelde afgesproken loonstijging per afsluitmaand (exclusief incidentele loonsverhogingen).

Inlichtingen
Jannes van der Velde, 06 109 133 07, j.velde@awvn.nl

0 reacties