Home / Persbericht / Loonafspraken augustus gelijk aan jaargemiddelde
maandag 17 september 2018

Loonafspraken augustus gelijk aan jaargemiddelde

Nieuwe loonafspraken bedroegen gemiddeld 2,26 procent in augustus. Dat is vrijwel gelijk aan het gemiddelde van alle loonafspraken in 2018 en gelijk aan dat van juni en juli.

Dat meldt werkgeversvereniging AWVN, de belangrijkste arbeidsvoorwaarden­adviseur van werkgevers, in het augustus-bericht over het verloop van het cao-seizoen. AWVN is betrokken bij het merendeel van alle 850 Nederlandse cao’s en bij een belangrijk deel van de arbeidsvoorwaardenregelingen in Nederland.

Het gemiddelde van de afgesproken loonstijgingen voor alle 2018-akkoorden bedraagt 2,28 procent. In augustus viel, net als in de maanden juni en juli,  de contractloonstijging gemiddeld iets lager uit dan in de maanden april en mei. Toen kwamen de loonafspraken gemiddeld rond de 2,5 procent uit.

Gezien de variatie in maandpercentages in voorgaande jaren is het volgens AWVN nog te vroeg om te concluderen dat de hoogte van de loonafspraken stagneert. Bovendien is in augustus een te klein aantal akkoorden – slechts zes – afgesloten om harde conclusies uit te trekken. Het is gebruikelijk dat het aantal akkoorden in de maand augustus laag is vanwege de zomervakantie. In de resterende maanden van 2018 staan nog ruim 190 cao’s op de agenda.

In 2018 lopen in totaal circa 400 cao’s af voor 2,5 miljoen werknemers. Daarvan werden in de eerste acht maanden van 2018 209 cao’s vernieuwd voor 1,8 miljoen werknemers. Het tempo waarin cao’s worden vernieuwd, is gelijk aan dat van andere jaren.

Figuur 1. Het cao-seizoen in één oogopslag

Aantal afgesloten akkoorden en gemiddelde afgesproken loonstijging per afsluitmaand (exclusief incidentele loonsverhogingen).

AWVN publiceert op 1 oktober tijdens haar jaarcongres nieuwe voorstellen voor verbetering van de arbeidsmarkt. Meer weten over het congres? Kijk hier.

Kijk voor de meest actuele cao-informatie en interessante grafieken op de cao-kijker, de speciale AWVN-website.

Inlichtingen
Jannes van der Velde, 06 109 133 07, j.velde@awvn.nl

0 reacties