dinsdag 01 december 2020

Mondkapje verplicht vanaf vandaag

Vanaf vandaag, 1 december 2020, is het dragen van een mondkapje in onder andere winkels, musea en theaters verplicht. Ook in het onderwijs (met uitzondering van de basisschool) moeten mensen een mondkapje dragen. Voor contactberoepen geldt de regel zowel voor de klant als de professional, zoals de kapper of de rij-instructeur. In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht, maar dat is nu ook het geval in stations en bij bus- en tramhaltes. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder. Wie de regel niet naleeft, riskeert een boete van 95 euro.

Wat valt onder een mondkapje?
Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken en het moet ontworpen zijn om de verspreiding van virussen tegen te gaan. Het gaat niet om medische mond-neusmaskers, die zijn bedoeld voor de zorg.  Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig, en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana.

Publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens
De mondkapjesplicht geldt in alle publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens. Bij publieke binnenruimten gaat het onder meer om winkels, musea, benzinestations, theaters en concertzalen. Een mondkapje is niet verplicht als mensen een vaste zitplaats hebben. Concreet betekent dit dat in bijvoorbeeld theaters het mondkapje af mag wanneer mensen aan tafel of in de zaal plaatsnemen. Dit geldt niet voor het openbaar vervoer waar te allen tijde in trein, bus, tram of metro een mondkapje verplicht is. In gebouwen die bedoeld zijn voor het belijden van godsdienst, zoals kerken, moskeeën, tempels en synagogen, is een mondkapje niet verplicht.

Uitzonderingen
Mensen die vanwege een beperking of (chronische) ziekte geen mondkapje kunnen dragen, hoeven geen mondkapje op. Dat geldt ook voor mensen die daarvan ernstig ontregeld raken. Concreet gaat het dan om:
• mensen die vanwege hun beperking of ziekte fysiek niet in staat zijn een mondkapje te dragen of op te zetten. Bijvoorbeeld door een aandoening aan hun gezicht
• mensen die door het dragen van een mondkapje last krijgen van hun gezondheid. Bijvoorbeeld door een longaandoening
• mensen die ernstig ontregeld raken van het dragen van een mondkapje. Bijvoorbeeld vanwege een verstandelijke beperking of psychische aandoening
• begeleiders van mensen die afhankelijk zijn van non-verbale communicatie, zoals liplezen.
Deze personen zijn niet verplicht om medische gegevens te laten zien om aan te tonen dat ze geen mondkapje hoeven te dragen, maar dat kan wel. Als iemand liever geen medische gegevens toont, dan moet hij een andere manier gebruiken om aan te tonen dat hij onder de uitzondering valt.

De verplichting om een mondkapje te dragen geldt in eerste instantie voor drie maanden, dus tot 1 maart 2021. Afhankelijk van de besmettingscijfers bepaalt de overheid of het nodig is de maatregel te verlengen. Mocht dat het geval zijn, dan zal de verlenging steeds drie maanden zijn.

0 reacties