Home / Markante voorman Hans de Boer overleden
maandag 18 januari 2021

Markante voorman Hans de Boer overleden

Op 66-jarige leeftijd is Hans de Boer overleden, in de nacht van zondag op maandag, enkele dagen na een zware hersenbloeding. Het nieuws kwam ook bij AWVN en haar medewerkers hard aan. Nog maar vier maanden geleden namen werkgeversorganisaties en genodigden in de Malietoren afscheid van Hans de Boer als voorzitter van VNO-NCW.

Raymond Puts: “In mijn eerste jaar als algemeen directeur van AWVN heb ik Hans beter leren kennen als een begenadigd voorzitter met passie voor zijn leden. Het was een voorrecht met hem samen te werken. Hij was een snelle denker, een strateeg, een rasondernemer. Mooi zijn de herinneringen aan zijn prachtige verhalen. Altijd bezig voor een beter Nederland, zonder de persoonlijke verhoudingen uit het oog te verliezen. Nederland is een echte persoonlijkheid verloren.”

Hans de Boer was in totaal zes jaar en drie maanden voorzitter van VNO-NCW. Ingrid Thijssen volgde hem op. Bij zijn afscheid werd hij benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn grote inzet voor ondernemers, zijn inspanningen om Nederlandse ondernemingen ook internationaal op de kaart te zetten en de vele maatschappelijke nevenactiviteiten gedurende zijn leven. Hij was o.a. voorzitter van de Taskforce Jeugdwerkloosheid, lid van het Innovatieplatform en voorvechter van de Vakcolleges, de aloude ambachtsscholen. Vanaf februari 1998 tot juli 2003 was hij voorzitter van MKB-Nederland, ‘de ridder van het kleinkapitaal’, zoals hij zelf vaak grapte. Na zijn studie economie begon De Boer in de jaren 80 met zijn studievriend Hans Kamps een economisch adviesbureau, het Bureau voor Economische Argumentatie. Hij verkocht het begin jaren negentig.

Hans de Boer stond bekend om zijn recht-door-zee houding. En hij was ook niet bang om op een mening terug te komen. Zo vond hij het vrouwenquotum om meer vrouwen aan de top van het bedrijfsleven te krijgen aanvankelijk een zwaktebod maar steunde hij het initiatief uiteindelijk toch.

Onder collega’s van AWVN stond Hans de Boer bekend als een benaderbare voorzitter, altijd in voor een praatje of grap in de lift of in de rij voor de kantine. Wij wensen zijn naasten zeer veel sterkte toe met hun verlies.

Lees hier het nieuwsbericht van VNO-NCW met reacties van Ingrid Thijssen, Cees Oudshoorn en Jacco Vonhof en hier het in memoriam van de NOS.
Voor een indruk van Hans de Boer verwijzen wij graag naar De vele gezichten van Hans de Boer, zes jaar in vogelvlucht, een artikel in Forum, ter gelegenheid van z’n vertrek als voorzitter van VNO-NCW.

Foto: Liesbeth Dingemans.

0 reacties